evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: skorpi в Май 05, 2010, 06:15:05Титла: Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 05, 2010, 06:15:05
Седя си тук днеска и си мисля какъв би бил животът ми без ПР и заради кое точно искам то да изчезне веднъж завинаги... Ето някои от нещата, за които се сещам в момента:

... бих карала кола.
... бих се върнала на работа.
... бих си хванала гадже.
... бих отишла навсякъде, където сега не мога: на кино, на театър, на курс по танци, в зоологическата, морската, ботаническата и всички видове градини, които съществуват. На концерт, на пиано бар, на дискотека или просто на кафе. Някъде. Боже, на колко места ми се ходи  ???
... бих се срещала с приятели повече.
... бих обиколила магазините.
... бих приела всяка покана за каквото и да е, която сега отклонявам.
... бих отишла на плаж, на екскурзия, на почивка.
... бих станала доброволка в някоя организация.
... бих родила дете.
... бих родила второ и трето дете :)
... бих си изхвърлила всички хапчета.
... бих била най-щастливият и свободен човек на света.

Вие сте!
Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: angel в Май 06, 2010, 07:24:47
Здравей skorpi!

Чета за това, от което си се отказала. Осъзнавам, че голяма част от нещата които ти си описала аз продължавам да ги правя. Надявам се да продължа да ги правя и да не се отказвам. Като теб също и аз искам да шофирам, вече разказах как започнах курса и спрях заради ПР.Искам да имам и повече приятели и да не подбирам със страх и опасения предложения за различни мероприятия, където има повече хора. Мога да кажа че позволих на ПР да влоши качеството ми на живот и ме кара да се чувствам дискомфортно. Без него ще бъда много по-щастлива, пълноценна и по -жизнерадостна от сега. Ще мога да усетя че наистина живея . Ще бъда истински свободна и ще се радвам на живота. Знам че това е един „затвор”, от който можеш да избягаш. Само трябва да се смел и да знаеш правилния път за бягството. Веднъж избягах, ще го направя отново. Всички ние трябва силно да повярваме че ще се оправим, защото е възможно. :)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: Mari в Май 06, 2010, 07:32:52
Поздравления skorpi :).Добре си го измислила.Аз нали съм от 13 г така (с 8 г. подобрение),повечето неща ги правя.Макар сега да имам кризи....
-карам кола
-имам съпруг-който работи в чужбина,но имам ;)
-скоро ходих на концерт
-ходя на плаж
-имам дете
-ходя по магазините
-търся си работа в момента
-стоя сама
ВИЖ ,ЧЕ И С ПР СЕ ПОЛУЧАВАТ НЕЩАТА,САМО ТРЯБВА  ДА СЕ СТЕГНЕМ!
За толкова години не се сещам какво бих правила без ПР! ;) ???


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: vesi2003 в Май 09, 2010, 05:33:33
От 11 години съм с паническо разтройство,но от известно време с леко подобрение без агорофобия съм.Бих родила още едно дете задължително,бих си потърсила по отговорна работа от тази в момента,бих общувала с повече хора от сега вместо да страня,бих спортувала всекидневно,бих искала да бъдя спокойна и уравновесена.Просто щях да бъда друг човек.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: b64 в Май 09, 2010, 06:01:32
Иска ми се да почна с лекарствата.Може би когато решиш че битката с проблема е най вече твое дело а не на лекарствата ще направиш крачка към преодоляване на проблемиете си.В моменти на криза просто си казвам:да имам в джоба лексотан и валидол но ще ги изпия след малко и така отлагам докато е възможно.По някога наистина се налага да пия нещо но това е все по рядко и по рядко.Ходя на работа -няма как иначе,там се срещам ежедневно с много хора,работя с компютър и освен това имам още редица други неща на главата си, а си казвах започвам тази работа за да шадя здравето си.Но какво да се прави не винаги се получава така както ни се иска.Шофирам всеки ден,имам две деца с които общувам и живея с ежедневните и м проблеми,имам жена която ми помага и на която дължа най много до тук в борбата с това чудо.Опитвам се да върша и по тежка физическа работа.Така че опитай и ти.Не се отчайвай ако не се получи веднага.Прави планове и това е.Имам чувството че като споделям ми се смъква огромен товар от плещите.Намери приятел койо да те изслушва и разбира,не се срамувай да споделяш.Преди време си мислех че никой не бива да знае подробности от живота ми,сега обаче си споделям и с близки и с не чак толкова близки хора.Подържайте надеждите си живии се заредете с търпение тъй като само търпението е това което ще помогне да преодолеем това.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 09, 2010, 09:14:35
Повечето неща ща не ща ги правя, но със свито сърце, биещо бясно.  :( И много, ама много ме изтощава това. Всеки ден, без изключение. Бутам се между шамарите, така да се каже и онова, което за другите е удоволствие, за мен е истинско изпитание. Започнах да се подлагам на него с надеждата някой ден да мине.
Не искам да ми се получават нещата и с ПР, а ПР да отпадне, да изчезне, да се изпари от живота ми завинаги. Така че да, ако се налага ще правя всичко насила и ще се треса вътрешно, докато външно се усмихвам безгрижно, но аз ще си знам какво ми е. Към какво се стремя - към съответствие между външното ми и вътрешно аз. Тогава ще съм победила ;)
И все пак, кажете какви ограничения ви налага ПР, с какво ви се налага да се съобразявате и как се справяте? Как преодолявате себе си, така че неприятното да се превърне в приятно и желано занимание? Аз все още имам проблем с това. Действително игнорирах проблема и живея въпреки него, не съвсем, но повече отпреди, и въпреки това съм безкрайно изтощена от тази вечна борба. В момента се изтезавам с физически тренировки, които провокират пристъпите и така знам, че имам поне по 1 на ден. Да видим какво ще излезе накрая... Ще се радвам да споделите опита си, защото такава беше идеята ми.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: raspberry230 в Май 09, 2010, 10:09:52
правя всичко,което ми налага животът ,въпреки ПР! :)
работя и домакинствам,излизам с приятели...е ,знам,че всеки момент може да получа пристъп,но също така знам,че ще отмине!
дори приех предизвикателството да пътувам сама със самолет и да пребивавам три месеца в чужда страна!
поздравете ме за смелостта ми!


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: b64 в Май 09, 2010, 10:24:33
Браво, наистина е смелост това.Едно от нещата за което си мисля че не съм готов е да пътувам в чужбина.Мисля си че това ще е доста голяма авантюра в момента за мен.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 09, 2010, 10:38:43
quote author=raspberry230 link=topic=370.msg3948#msg3948 date=1273432192]
правя всичко,което ми налага животът ,въпреки ПР! :)
работя и домакинствам,излизам с приятели...е ,знам,че всеки момент може да получа пристъп,но също така знам,че ще отмине!
дори приех предизвикателството да пътувам сама със самолет и да пребивавам три месеца в чужда страна!
поздравете ме за смелостта ми!

[/quote]

Поздравявам те, разбира се, но според мен не бива да се примиряваме да живеем с това, а да търсим начин да се махне, за да не очакваме "пристъп", а да си живеем живота. Проблемът при мен е, че аз "пристъпи" нямам - за мен "пристъп" е всяка ситуация, от която се страхувам и "пристъпът" е едно постоянно състояние от момента на започване на ситуацията до нейния край. Например, ако ме е страх да отида на кафе, ще се чувствам зле от момента на прекрачване на прага, за да изляза, през целия престой в кафето и така докато се върна. А междувременно ще съм се клатушкала на стола, ще съм брояла минутите до тръгването ми обратно, вместо като другите нормални хора да си седя и да си пия проклетото кафе, при това с удоволствие. Ето за това говоря. Че мога да отида в кафето ако ще и с ритници, но за мен това е мъчение. Това искам да променя.
Нещата, които изреждаш, сигурно ги правят ако не всички, то поне повечето. Но какво от това? Имаме ли ПР?


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: reni1506 в Май 10, 2010, 04:52:58
Ох,здравейте и от мен.Аз съм от 2 год. така....
Единствено не се качвам на извънградски транспорт.С кола може,но автобус-неееееее.
Иначе всичко друго върша,но не ме питайте за сметка на какво.Нямам и ден без страхове.Всичко свързано с излизане от вкъщи е страх...И ме питайте защо ходя на плаж или на театър,след като накрая нищо не съм разбрала,освен,че ме боли глава от напрежение и съм изтощена до безкрай!Но какво да се прави -мъча се и това е.Знам че,ако седна вкъщи, никога няма да се оправя,затова - ривотрила в чантата и тръгвам.Звучи много смело,но всъщност въобще не се имам за смела.Искам явни резултати,а съм така вече година.Не спирам да търся отговорите защо дойде това ПР и кога мисли да си ходи,но май няма кой да ми каже.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 10, 2010, 06:15:24
Здравей, reni1506. Благодаря ти, че се включи в темата. За мен е важно да си "сверя часовника", за да видя накъде вървя. Не съм съгласна, че всекидневния тормоз, на който се подлагаш, не е признак на смелост. Факт е, че много хора дори не опитват, а не ги е страх повече от нас. Просто отказват да тръгнат въпреки това. И така наистина могат да си останат цял живот... но за тях думата живот вече би имала съвсем друг смисъл. Аз, ти и другите, които излизаме и търсим изход, рано или късно ще го намерим, убедена съм, защото знам, че се доближих. Аз също нищо не разбирам нито от филм, нито от постановка, нито дори от разговор с приятел - макар че отговарям напълно логично и се чувам отстрани, че казаното си е точно на място, но ако въпросният приятел има апарат за кръвно или може да ми усети пулса в този момент ще остане като цапнат с мокър парцал  ;D А в същото това време аз ще му се усмихвам, докато светът ми се завърта в хиляди неизвестни посоки... мда, как няма да си изтощен след това. Може би затова спя добре, просто денят ме изтощава докрай. Държа обаче да отбележа нещо, което може би не стана ясно в началото на тази тема: от нещата, които съм изброила, съм се отказала само временно. Те са моито цели, към които ще се стремя и точно те ще ме водят по пътя към изцелението - в тях намирам смисъл и за тях ще се боря. Защото знам, че ако успея, ще им се радвам повече от другите, които никога не са познали страха по този начин. И винаги ще бъда с една идея по-щастлива от тях... и това ако не е стимул  ;)
Принципно си права, че ако седнеш вкъщи да го мислиш, нищо няма да се промени, но с последното ти изказване не съм съгласна - смятам, че има хора, с чиято помощ можеш да откриеш отговорите защо се е появило това нещо, а вероятно именно тогава и ще си отиде от теб, когато се разкрие напълно и го видиш, така да се каже, на светло. Това го твърдя от личен опит, защото при мен психотерапията определено има ефект и то не само по отношение на страха, а като цяло, защото всичко е един организъм и не може да се дели. Няма да е коректно спрямо останалите части и елементи... така че ако с години нямаш промяна, не бива да я чакаш наготово, извоювай си я с малки битки всеки ден. Познай кой ще излезе победител накрая  ;D


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: reni1506 в Май 11, 2010, 08:51:23
Забравих да спомена,че в мига,в който се преборя с ПР ще бъда винаги наредена на най-големите опашки и ще бъда безкрайно спокойна! :)Никога няма да мърморя и да недоволствам от това. ;)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 11, 2010, 02:05:48
А аз изобщо няма да се сетя да се прибера ;D Ще съм като изтървана, като луда тийнейджърка. Чакам с нетърпение това време и тогава ще бъда истински свободна и щастлива.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: reni1506 в Май 11, 2010, 04:16:32
Охххххх,толкова добре звучи.....Искам и аз,искам,искам.......Искам да съм луда,изтървана тинейджърка....


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Май 11, 2010, 04:25:57
Аз засега съм само първото ;D


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: i5core в Юни 04, 2010, 02:08:46
1.Искам да се смея по често

2.Повече внимание да обръщам на семейството си - не на моменти да се вглабявам в себе си.

3.Да си мисля за хубави неща.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: skorpi в Юни 04, 2010, 02:40:29
Тези неща можеш да ги правиш с ПР. Поне аз се научих ;)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: dolcetopolina в Юни 04, 2010, 04:04:36
хмм, то не знам дали има неща, които не правя сега, но има неща, които искам да правя без страх :
- да се возя на самолет. Сега също се возя, но изпитвам леко напрежение и нервност.
- да седя по-често самичка и да се радвам на тишината. Сега също го правя, но има леко напрежение и мисли, че нещо може да ми стане.
- станала съм доста черногледа и мисля негативно за всяко нещо. Хората винаги мислят за мен лошото. Винаги другите хора са по-добри от мен и аз съм боклук...преди не бях такава и си имах самочувствие.
- искам изобщо, когато правя нещо да не мисля, че ще умра или със сигурност нещо ще стане на мен.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: dani29 в Юни 05, 2010, 12:04:45
- няма да плача   
-ще излизам сутрин рано и ще се връщам за лягане.
-ще пазарувам в големи магазини без да треперя
-ще се гримирам лакирам и обличам с новите си дрехи(сега всичко ми е безразлично)
-ще се радвам сутрин като отворя очи
-ще си намеря работа
-ще се радвам че съм се родила


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: Enigma_3 в Декември 03, 2012, 12:16:30
Бих взела от живота всичко с пълни шепи. Ще работя, ще тичам свободна, ще пазарувам без страх, ще обикалям всеки ден кафетата със приятели, без да ме е страх, че ще получа атака, ще пътувам с автобуси, влакове, таксита, ще се разхождам сама, ще уча, дори ще спра и цигарите. Колко прости изглеждат тези неща, а всъщност са една мечта ! :)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: temple One в Юни 13, 2013, 10:27:17
Ако нещата винаги ставаха толкова лесно и нямахме проблеми, вероятно никой нямаше да страда от ПР. Все трябва нещо да ни човърка, нямаме си гадже, не ни разбират, какво ще стане ако сега близките ми се притеснят ако получа симптоми докато обядваме... ами ако карам кола в София и закъсам на кръстовище. Ами ако пък не съм в София и съм на спокойно място и изведнъж отида някъде където не е спокойно с много хора, дали няма да получа атака? Ами ако някой ми вдигне скандал и аз нямам сили да се защитя? Какво ще стане?

Това, че си мислим тези неща не е случайно. Неслучайно се казва разстройство. Нещо е в дисбаланс. Химията в мозъка е променена и то неслучайно. Нещо ни кара да си ги мислим тези неща и неможем да ги накараме да се махнат тези мисли, тези тревоги. Волята ни е слаба. Още по-лошо, невиждаме това как ще се оправи. Как ще я караме така в бъдеще. Сами ли ще се оправяме? Че аз сам сега немога да се оправя, пък после ли?

@Скорпи: всички неща, които би правила ако нямаше ПР, можеш да ги правиш в бъдещ момент. Ти Имаш това право! Знаеш ли кога? Точно, когато "проходиш" отново. Ако неможеш да вървиш по улиците или да спреш тремора си или виенето на свят при важен разговор, опитай с хапчета известно време, предписани от специалист. Ако волята ти все още е слаба, имаш нужда от тях, а не да се мъчиш да се оправяш сама, когато това все още не е по силите ти. Всеки провал би подхранвал лошите мисли излишно. Не оставяй провалите да те победят. Победи ги ти и не се притеснявай от начините! Факта че си взела решение да ги прилагаш е скрито налагане на Твоята воля. Добрия резултат от това ще подсили организма ти. Ще започне сам да се балансира, ще имаш воля да се държиш. Ще си сигурна в силите си. Ще загърбиш миналото. Няма какво да се опитваш да премахваш ПР един път завинаги. Като се върне, ако се върне, и при най-слабите симптоми Сама предприеми мерките, които преди са ти помогнали навреме и още по-бързо ще се справиш от предния път. Бъди сигурна, че знаеш как да се справиш следващия път. Мисълта дали сме генетично предразположени не бива да ни обрича. Не бива дори да ни занимава. Голяма работа! Все едно да очаквам винаги да съм в добро настроение. Отдай се на лошото си настроение. Намръщи се едно хубаво, какво толкова. Нека да е за една седмица. Някой те забелязъл, че не си на кеф. Еми не си, изживей си спокойно лошото настроение и дискомфорт...

Незабравяй, че на никого недължиш, това да не бъдеш себе си и че провалите и критиките са част не от живота, а от ежедневието  :)

П.С. Темата ми хареса и затова реших да ти отговоря ;)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: Ari в Юни 14, 2013, 01:42:33
Най-хубавото нещо е да се чувстваш свободен. Обаче ПР често ти дава такива ограничения, че каквото и да помечтаеш ти секва на момента, защото знаеш, че трябва да се съобразяваш с много работи. Но temple One , хубави мисли си казала.ПР е голямо изпитания за всеки човек и то променя напълно живота му и мечтите му.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: temple One в Юни 15, 2013, 01:28:19
@Ari: мъж съм :). Да, когато силно се проявяват симптомите е нещо неописуемо и сме безсилни. Но се преодолява, с малко по-нестандартно поведение, хапчета и особено ако намериш близък, който да те разбере.

А и съм забелязъл, че ако успееш да загърбиш проблемите точно в този момент, или в период на няколко дни, много бързо се възстановяваш. Силите ти се възвръщат сами. 


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: Ari в Юни 15, 2013, 09:14:23
Извинявай за грешката temple One  love!
Наистина помага ако за момент успееш да забравиш проблема, напрежението не е така силно и постепенно нещата отшумяват. Но подкрепата на близък е незаменима. Много съществена. Подкрепата ти дава някаква сигурност.


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: temple One в Юни 16, 2013, 12:03:24
 Няма проблеми  love2 :)


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: Dimcho в Юни 16, 2013, 04:51:18
Ако нямах проблеми с ПР щях да направя околсветско пътешествие с лодка. Сигурно щеше да е велико изживяване tarkal


Титла: Re:Нещата, които бих направил/а, ако нямах ПР...
Публикувано от: kendy в Юни 17, 2013, 10:02:34
Сигурно не сте достатъчно упорити и затова само си мечтаете вместо да се вземете в ръце и да почнете да изпълнявате мечтите си.  Колкото и да го е страх човек не трябва да го мързи да опитва  да си върши работата. Тези които не искат да си вършат работа просто мрънкат за да имат оправдание дане си изпълняват желание и да не се захващат с тях.


SimplePortal 2.1.1