evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: Мира в Април 15, 2010, 06:52:36Титла: Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мира в Април 15, 2010, 06:52:36

Севинч е енерготерапевт,спокойна и разумна жена. Често има и изумително точни предсказания.Много силно развита интуиция и висок морал.
Посещавам я често и определено мога да я  препоръчам , особенно за органични здравословни проблеми, травматични преживявания, тревожност и в ситуация на труден избор.
Една почтена, мъдра и можеща жена. http://www.sevinch.eu/

Здраве и успех на всички Ви:)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: didi в Април 18, 2010, 10:12:48
Здравей Мира.Днес бях при Севинч и наистина останах очаровона от нея.А и не само аз,мъжът ми и дъщеря ми също.Много интелигентна и умна жена.От нея се излъчва спокойствие,което обвзема всеки ,който е близо до нея.Мисля да я посетя пак в най-скоро време,защото това,за което говорихме и с психотерапевт не съм разговаряла така....с две думи страхотен човек!


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мира в Април 23, 2010, 02:12:38
Благодаря ти за обратната връзка.
Аз за себе си и семейството си добре зная какъв човек е Севинч и колко способна и добронамерена е. Но ми се иска повече хора да получат помощ и подкрепа и затова публикувах този пост тук.
Психолог съм и работя с хора.Зная колко труден може да бъде живота понякога и каква нужда има от хора като Севинч.
Успех и здраве на всички Ви.
Поздрави.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Април 23, 2010, 07:44:49
" ...Често има и изумително точни предсказания.."

Не говорете глупости. Не използвайте сляпото доверие на хората в нужда. Това са пълни глупости, ама пълни. Че и от позицията на психолог. Не излагайте колегията.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: didi в Април 23, 2010, 10:24:01
t.todorov,неискам да влизам в спорове относно дарбата на Севинч.това,което искам да кажа е ,че дъщеря ми ,която е магистър"консултативна и приложна психология"не сметна,че са глупости.Професор Кайков също я оценя като феномен.Може да не е Ванга,но определено има дарба.Не е и като другете "гледачки и лечителки",които говорят само за магии и ти съдират кожата за да ги "развалят".Севинч няма такса......Еми това е повтарям се ,но аз съм очарована.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мира в Април 24, 2010, 02:09:07
Здравейте  t.todorov, ако сте запознат с научните търсения в областта на психологията,/цитираната от Вас "колегия":)/, вероятно знаете че една много сериозна част от учените се занимават  с психологията в областта на така наречените феномени...
А понятията енергия,синхронизъм,предсказателни сънища, интуитивно знание,  и много други са класически термини в психологията- примерно К.Г.Юнг
Истинската наука  не отрича догматично ,а напротив приема и изучава реалността такава каквато е в полза на хората и живота........
Съвсем друга тема е какви са критерийте по който се разпознават автентичните възможности  от самозванството и комерса.Огромен въпрос на морал и още сто неща валидни и  във всяка друга област...
А за Севинч- /извън това,че я познавам и обичам/ а именно като професионалист казвам че Севинч притежава морал и чудесна дарба,която трябва да пази и развива в полза на всички ни.
didi, поздравете дъщеря Ви за избора на професия-заниманията с Психология е много вълнуващ и перспективен път на развитие.Успех!
Поздрави и хубав ден на всички.Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Април 24, 2010, 10:15:43
Аз много добре съм запознат и нито един сериозен психолог или психолог-психотерапевт не се занимава с феномени. За да няма спекулации ще го подчертая НИКОЙ.
Парапсихологията НЕ Е научен дял на психологията, не е наука, поради факта че не е успяла да докаже някакъв ефект с факти и доказателства. Разбирам, че тук е поредното място за евтина реклама.
Да се използва името на Юнг за да се затвъдри вярване за някакви феномени е неетично, но етиката е присъща на специалисти а не на феномени, така че не съм учуден.  Юнг е бил учен и се е занимавал с наука.
За да може човек да работи с хора не е достатъчно НЯКОЙ да го твърди. Това не е гаранция. А психологията няма нищо, ама нищо общо с подобни "феномени". Нека разграничим нещата. Психолозите, при работа с хора ползват психотерапия. Това е точно определено нещо което дълги години се учи и тренира.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мира в Април 25, 2010, 04:36:33
Здравейте отново t.todorov.Очевидно темата за границите в науката  Ви вълнува много,в предвид настойчивостта Ви да обсъждаме професионални теми във форум със съвсем друга задача.
Но темата е за Севинч.Не ми стана съвсем ясно Вие  познавате ли я или говорите по принцип?
 А колкото до сферата на интереси в психологията/ а не парапсихологията/бихме могли  в удобно за двама ни време лично да обсъдим.Може да стане интересен дебат и без да претенцията че говорим от името на цялата наука:)
И накрая ,разбирам загрижеността Ви за хората ,които четат този форума.Но нека да не подценяваме аудиторията. Четат ни интелигентни,самостоятелни личности,който убедена съм, могат да преценят какво и как да изберат.
Успех и съм на разположение ако пожелаете да продължим разговора в друг формат.
А на всички останали, поздрави и се извинявам за отклонението в темата.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Април 25, 2010, 05:38:40
Точно границите ме вълнуват. Рекламирайте, колкото врачки желаете, но не намесвайте нито психологията, нито психолозите, тъй като те нямат нищо общо както със споменатата, така и с останалите врачки и врачове.
Всички психолози практици, или психолози-психотерапевти членуват в определени дружества и спазват етичен кодекс, който гарантира, че няма да има злоупотреба. Приканвам хората, които се насочват към подобна помощ да се пазят както от терапевти "ментета", които гледат на карти, или кафе, така и от подобни "феномени", които напоследък "господари на ефира" добре "изследват".

Нека да ви поясня все пак, какво включва парапсихологията, или в частност
"студеното" гледане - студено накратко означава, когато липсва предишна информация за клиента. "Гадателят" първо изгражда информация за клиента. Техниката включва поставянето на човека в една от седем категории, започвайки със стандартни изявления за категорията и модифициране на коментарите в зависимост от фините насоки, идващи от езика на тялото и лецевото му изражение /невербалната комуникация, която съставя 85% от общуването между хората/. Естествено има и помощен реквизит, който да засили усещането за "феноменални неща" и сугестивното внушение . Това може да са свещи, карти таро и други "магични неща". Този "занаят" се  изучава така, както се учи всеки занаят и се влиза в големи тънкости в типологизацията на хората, които си мислят, че се случва нещо "феноменално".
Това се отнася за всички "феномени" които "гледат" или "предсказват". Има и други, дори и такива които са за съд.

За поканата за дебат - тя просто е невъзможна, тъй като аз застъпвам научна и реална позиция, а вие правите реклама от ролята на психолог на "феномен" и то във форум, където има хора с психологична проблематика. Така че си оставете дипломата  /ако изобщо имате такава в което се съмнявам/ и  рекламирайте колкото и когото искате. Ако говорите като психолог от друга страна, си припомнете, до къде стига психологията и от къде започва шарлатанията.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: нана в Април 25, 2010, 10:03:16
Направо досада
Прощавайте че ви се бъркам в разговора но може ли тези които смятат въпросната жена за феномен да излязат от полемиката  за "науката" и да кажат конкретно на тях как им е помогнала г-жа Балъкчъ, то със съвети и аз мога да давам и е чудесно това че е  - както май беше написано - с висок морал... та.. какво ви помотна на вас ?????


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мира в Април 27, 2010, 11:55:08
 Здравей нана, в страницата на Севинч има подробна информация за нея и как помага, а също и много разкази на хора, които я посещават.
Ето адреса на страницата www.sevinch.eu Извинявай, нещо не успях да го активирам:)
Поздрави и успех.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: орлин баев в Юли 17, 2010, 08:49:01
Разгледах страницата на Севинч. Чух гласа и, усетих сърцето и. Хареса ми! Аз винаги съм смятал, че е добре да си здраво стъпил на краката на научната логика, но да имаш отворена вратичка към необятността на непознатото! Не всичко, което малката ни наука не е достигнала, е непременно нужно да бъде отхвърляно! Има една друга наука, науката на живота, пред която съвременната ни наука е като плосък лист хартия пред евкалипт! Имат нещо общо, но евкалиптът има измерения, които плоският лист просто не вижда! :)

Както в науката има и обективност, но нерядко и много тромава посредственост, така и всред народните лечители има единици наистина надарени, но и много търговци... Та, нужно е да бъде усетен човекът!Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: con-science в Ноември 07, 2012, 12:50:49
Жалко е наистина колко податливи са хората, особено тези в беда, към действията на всякакви шарлатани. Обикновено се диагностицира проблем, който е извън медицината (чиято макар и доста компрометирана методология е все пак научна) и след това се прилага решение, което също е извън нея. Разбира се, нито диагнозата, нито лечението могат да бъдат доказани или отхвърлени, затова всичко зависи от вярата на субекта или добре документирания в науката пласибо ефект.
Има един относително лесен начин да се проверят "способностите" на даден претендент за "пара" или "екстра" и той е следният:
Избира се група с определено заболяване, като членовете и не трябва да са чували за претендента.
На хората от групата се правят се изследвания, според заболяванет (стадии на заболяване, общо състояние и др.)
Групата попълва анкета
Групата се разделя на 2 - едната се облъчва от претендента, а другата (контролна група) има за цел максимално точно да имитира лечението на претендента.
След експеримента се правят нови изследвания и се попълва нова анкета
Сравняват се показанията.
На сайта на севич се споменава някакво изследване, но фактът, че няма нито публикация, нито каквито и да е подробности ме навежда на мислълта, че или резултатите са слаби или методологията компрометирана. Ако аз бях претендет с такова изследване то щеше да е на първа страница, да не говорим колко интересно щеше да е то за медиците.
Разбира се, за един гадател съмнението, проверката, търсенето на истината не са важни. Защо самият гадател не води статистика на собствените си сеанси, не за да се доказва на околните, а за да разсее собствените си човешки съмнения, както и за да усъвършенства методологията? Защо не се документира за бъдещите поколения нещо, което може да е толкова полезно? Вместо това, подобно на реклама на наколенките на доктор ливайн, чуваме само реплики на доволни хора и се хвърлят думички като "учен", "изследване", чиято единствена цел е да оставят някаква асоциaция в ума на простичките хорица, така, че когато околните ги предизвикат да кажат "учените я изследват".
Моля също да разберете, аз не отричам възможността за лечение по методи, които са извън медицината и науката като цяло, моята критика е към методологията, по която се определя, документира и изследват феномените.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: таня в Юни 05, 2013, 08:11:37
не се лъжете да ходите при тази г-жа Севинч.Вчера бях при нея и ми наговори пълни глупости от които няма нищо вярно, но не се отказа от парите.Мъжът и стоеше в другата като охрана, а тази г-жа гледаше да ме изгони по-най бързият начин, защото имаше и други хора, които трябваше да излъже и да им вземе парите.НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ДА ХОБДИТЕ ПРИ НЕЯ


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Метатрон в Юни 06, 2013, 12:15:07
Има два начина да бъдеш излъган. Единият е като вярваш в това, което не е вярно (О да, тази дама е феномен!), другият е като отказваш да повярваш на онова, което е истина (Твърденията на Тодоров).

Сьорен Киркегор


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юни 06, 2013, 12:53:27
Проблемът е, че в този промеждутък, от първият пост за подобна шарлатания, до опровержението му, минава много време, през което, примамените хора, лесно внушаеми, се опарват.  За хпджон, също беше така, за жалост, нещо което всячески се опитах да не позволя да "поникне". Но и това се случва, както разбирам в последствие, много след неговите изяви тук и където и да било. Но всичко, което се случва си има логика. Много често пътя на хората до намирането на реалната помощ, се налага да премине през илюзорната. А шарлатани е имало, има и ще има винаги. Такъв е урока от историята :)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 06, 2013, 09:14:23
Г-н Тодоров, хпджон е много свестен човек. И досега винаги, когато си пиша с него, все едно си пиша с психотерапевт. Нацелвал е произхода на проблема и винаги е давал начини за решението му. Между него и тази Севинч има разлика от небето до земята.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Ari в Юни 06, 2013, 11:06:10
Трудно вярвам на хора, които използват разни "техники", за да "лекуват" другите. Лошото е, че дори има и лекари, които вярват на баячки и врачки. Животът е логика и всяко нещо има своето обяснение, дори и  фокусите, колкото и мистични да изглеждат на пръв поглед, са реална измама. Човек не трябва да се доверява сляпо на хора, които използват "вълшебства", за да влияят на другите. вярвам най-вече на науката.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 06, 2013, 11:13:23
Аз не знам дали да вярвам или не на "вълшебства" относно лечение, защото не съм имала досег с такива хора. Иначе съм човек, който не отрича нищо, докато не се убеди, че не действа. Което е вредно. Изгубих много време в лутане - има ли Господ или не.
Относно екстрасенсите - вярвам, че може да има хора, които са с по - силно биополе и благодарение на него могат да повлияват върху здравето. Но дали наистина е така идея си нямам. Имам приятелка, на която екстрасенс й оправи зрението като малка - имаше кривогледство.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Ari в Юни 06, 2013, 11:55:37
Възможно е да има феномени като Баба Ванга, да речем, но те са малко, поне така си мисля. Може би имат силно биополе, но  дали то е приложимо за при всички хора? Дали само помага , а не вреди по някакъв начин на моменти? По скоро съм склонна да вярвам на интелигентни и добреподготвени лекари, психотерапевти, изследователи, които ползват знания, научен опит, комбиниран с житейски. Някъде там може би е истината. Сигурно има значение и това дали човек е силно внушаем или не.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 06, 2013, 04:52:46
Ами не знам, приятелката ми, тогава, когато я лекуваха беше под 10 години мисля. Така че има хора, които лекуват, само, че както сама казваш, са много малко. Жалко е, че жената - екстрасенс на приятелката ми, не се знае къде се намира в момента. Иначе бих отишла при нея.
Относно вредата от едни такива сеанси..... нямаш си представа какви отрицателни ефекти имат пък хапчетата.
Със сигурност има хора, на които не може да се въздейства, най - вероятно, когато нещо им е увредено прекомерно.
За Баба Ванга пък аз все се чудя дали е била чак такъв феномен. Като съм чела предсказанията й... аз такива предсказания можех да ви пусна по време на нервната криза и щях да се окажа и права на това отгоре, ама съм шубелия да споделям такива неща, особено пък по време на криза. ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 06, 2013, 05:45:04
Повечето от предсказващите говорят със символи, които са двузначни. Ако пък прочетете библията... там има места, на които направо си пише:"И еди кой си направи еди какво си, за да се сбъдне предсказанието", което ще рече направо са си натаманили историята. Така ми звучи на мене. Има много шарлатания из целия свят. И всичко се свежда до пари и власт, и контрол над хората по един или друг начин.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 06, 2013, 11:07:32
За съжаление много често виртуалната и другата реалност се разминават.  Скоро се убедих окончателно в това и относно един от психотерапевтите който се обсъждаше тук, като за пореден път прочетох отзив за грубо отношение и не само това, за разлика от виртуалното му поведение - меко, светло, любовно,  свободно и всеобхвано. А го харесвах поне виртуално иначе не го познавам, харесвах го заради всеобхватния му широк поглед върху всичко, но явно е бил само виртуален.

Относно енерголозите(екстрасенсите) нали аз не съм важна, оправданието ще е ами като невярваш как искаш да ти подейства или познае. Задълбавала съм се преди време много сериозно в една обширна и безкрайна тема за врачки и лечители която продължава и до днес. Ей нито един човек не открих на който някой да му е познал нещо или излекувал енергийно въпреки вярата им. И въпреки това продължават да ходят и да си дават парите на вятъра, на повечето им е станало като зависимост начин на живот.

Повечето лечебни ?успешни? енергийни намеси са относно психични разстройства, ама аз това не го признавам, ами тогава и психотерапевта трябва да е екстрасенс.
А повечето познавания са от рода дето има един виц, всъщност точно не го помня как беше, но нещо от сорта. Седял циганина в кръчмата е се похвалил, абе знаете ли моите циганчета винаги познават кога ще вали. Е как така бе. Ами едното казва че ще вали, пък другото че няма да вали.
Ей от такъв характер им е познаването.

Дори и да има някъде някой който може нещо, не си заслужава той ще е един на 100 дори и по рядко, трябва да изпотроши сумати и пари човек. Наскоро четох историята на Гого от Тоника, доста пари са хвърлили и по разни шамани включително и тибетски и резултат никакъв.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 06, 2013, 11:38:01
Иначе за вярата в науката, днес е поредният пример колко може да и се вярва и на нея, колкото и на всичко останало.
Днес е блокирано изтеглено масово използваното лекарство фервекс, заради някакви бактерии не помня точно какви.

Опасностите дебнат от всякъде!


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 08:20:21
Дам, аз съм на същото мнение. Аз не съм обикаляла по врачки, като изключим едновремешните забежки - да видя ще се омъжа ли, ще имам ли деца, че ми беше голяма тревога  ;D О глупост, моя! Плюс ходене да ми леят куршум покрай двете кризи.
Леенето на куршум не ми помогна кой знае колко, но човека беше много умен, жалко, че всеки път при него е голяма навалица и не може човек да си говори с него на дълго и на широко.
Ако седна и разправям на психиатърката си примерно за един мой сън с икона, която висеше на стената..... Сънувам, че има някаква движеща се сянка под нея. На другия ден отиваме след работа при шамана да ми лее куршум и аз го питам дали може да ми разтълкува съня. В същото време мъжа ми заявява, че точно тази икона е паднала от стената през деня. Аз опулих очи. Оказа се, че иконата била подарена на семейството от бивша приятелка на мъжа ми и не се знаеше дали била осветена.
Та психиатърката ще ми отговори - съвпадение или ще ми лепне диагноза. Докато човека просто каза да я осветим иконата.
Така и не я сложих на мястото й повече.
Относно хапчетата, Мая, бях на хапчета доскоро, потече ми кърма от гърдите - ефект на хапчетата.
При мен психозите и двете се появиха от прекалено вярване в такива свръхестествени неща, плюс други работи де, но основно заради това. Затова и не вярвам в Бог, да му се невиди. Ако имаше такъв, щях да прескоча кризата без хапчета.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Dimcho в Юни 07, 2013, 10:15:53
Повечето шамани са артисти и добри психолози, това мога да кажа.
В старите векове, когато не е  имало психолози те са играели тая роля.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 10:32:22
Знам, че са добри психолози, нали това ми трябва. Става въпрос за това, че точно този, при който ходих е от тези, които нямат точна такса, всеки оставя, каквото реши. Което е хубаво. Той ми беше казал, че на него му е казано от този, който го е обучавал, да не връща никой - ни циганин, ни българин, никой. Хубав човек. Жалко, че не му подейства леенето на куршум.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 07, 2013, 12:17:31
Цитат
Та психиатърката ще ми отговори - съвпадение или ще ми лепне диагноза. Докато човека просто каза да я осветим иконата.
Така и не я сложих на мястото й повече.
Относно хапчетата, Мая, бях на хапчета доскоро, потече ми кърма от гърдите - ефект на хапчетата.
При мен психозите и двете се появиха от прекалено вярване в такива свръхестествени неща, плюс други работи де, но основно заради това. Затова и не вярвам в Бог, да му се невиди. Ако имаше такъв, щях да прескоча кризата без хапчета.

Да на повечето психитри им е такава схемата на мислене, но това с иконата ако го разкажеш на психолог/психотерапевт мисля че по друг начин ще го изтълкува, интерпретира без етикиране и "диагностициране". Колкото до парите, нали имам предвид че психиатъра също струва пари.

Хапчетата!? За съжаление научното тестване, изпитване, проконтролиране и т.н не дава никаква гаранция.

Баба ми лееше куршуми на хората на село, и разбира се искам не искам, вярвам не вярвам и на мен доста пъти ми е ляла. Незнам колко е помогнало това на хората, ама на на мен изобщо. Относно заекването ми. Нали това е в миналото, изобщо не ме занимава в момента такъв проблем, но е преодолян по друг начин доста по късно.
 
Около големия духовно-вселенски шум преди 21.12.2012 и заобиколена от много хора занимашащи се с енергийни работи посетих двама енерголози уж сериозни и можещи хора дори и в книги включени и изследвани от незнам си какви учени. Общо взето от любопитство де, но не за клюкарско врачуване него не го разбирам, ами да видя какво ще ми кажат по едни здравословни проблеми с травми на гръбнака при които медицинското лечение е рисково. Разбира се не им казах какъв ми е проблема.  
Всичко изброиха и всичко казаха само не и това което е в действителност. Единия излезе човек, сам се самооцени че с нищо не ми е помогнал и прецени че не иска никакви пари от мен, въпреки че е изследван наред с Вера Кочовска в Шуменския университет преди време и е с ?доказани? способности.
Другия взимаше всеки който колкото му остави, е и след като нищо не направи за здравословния ми проблем нито диагносично нито лечебно му оставих сравнително малко, усети се как се разгневи вътрешно. И аз много въпроси задавах и не спирах да търся диалог а не да го оставям да си води монолога.
Заради многото ми питане и бърборене въпросния феномен реши,  че съм журналист под прикритие и се изплаши и ме изпрати с касов бон за сумата която му дадох, не вярвам това с касовите бонове да му е практика.
Не феноменални способности, ами ако имаше най елементарна  интуиция, би трябвало да прецени че целта ми  не е да го натопявам пред медии или пред данъчни, ами просто лично любопитство.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 05:58:46
Шашава работа. Ти пък и имаш пари да ги наобикаляш такива.  ;D Ако имах повече, бих си правила експерименти и бих обиколила всякакви такива щураци. По - интересно от това, да ходя при психиатърката и тя всеки път да ме пита и да пита и мъжа ми дали съм започнала отново да си върша задълженията, дали се карам на децата.............................. Неразбирайки, че еднообразието ме влудява. Всякаш трябва да съм доволна от това всеки ден едно и също да правя и да се събирам с едни и същи хора. ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 07, 2013, 06:33:58
Определено нямам пари да ги наобикалям и не го правя, а и имам няколко такива около мен в обкръжението ми рейкисти, пранисти, чакролози на които и безплатно им регистрирам липсата на способности!
Посетила съм ги тези двама описани по горе от любопитство и експериментално, изследователски да видя как изобщо действат и подхождат към човека и какво правят, ..... и те не са случайни, а наблюдавани и изследвани от учени редом с Вера Кочовска, като съм платила сравнително малка сума на единия и той се разсърди както писах по горе.

Посетих ги от същото любопитсво, от което посетих и преди много, много  години невролог да опитам лично какво им е толкова вълшебно и чудно действието на транквилантите, да усетя лично ......но така и не разбрах.

На някой може да му е чудно че приравнявам едното с другото, нооооооо.......
 Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 06:39:56
А на тебе какъв ти е проблема?ПР или друго?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 07, 2013, 06:52:17
Ами аз вече писах че нямам проблем който да ме тормози и в последните няколко поста, и много пъти преди това назад в постовете от вида психични разстройства.
Участието ми тук започна във връзка със сериала около хпжон, преди повече около година.
Имала съм проблем преди много години, сега просто ми е интересно всичко около психологията.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 06:53:40
Мхм, а учиш ли психология?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 06:59:33
Специално заради хпджон си се регистрирала тук, така ли? :) Те с г-н Тодоров са на всяка тенджера похлупак, почти навсякъде, където се пише за психични разстройства се натъквам на техни постове.  ;D  Кое точно те провокира у хпджон, че чак и да се регистрираш?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 07, 2013, 07:09:16
Е специално заради него не мога да кажа че съм се регистрирала. Просто ровех из някакви теми тук и попаднах и на него, та регистрирах се заради фанатичните му глупости   които ме провокираха. Но ти трябва да я помниш цялата история, знам че си му фенка .......и май по добре да не говорим на тази тема.

Иначе, не не уча психология, нямам и намерение. Любителски интерес с практическа насоченост.

Но май много се отклоняваме от заглавието на темата.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 07, 2013, 07:21:48
Какво значение има, никой почти не пише във форума. Относно хпджон, дам, фенка съм му, макар че фенка не е точната дума. Уважавам го. Много ми допада начина му на мислене. Дори да е бил фанатичен в защитата на Първанов, г-н Тодоров също беше неуморяем в стремежа си да спори с него.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: bai hui в Юни 07, 2013, 09:34:20

=


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юни 07, 2013, 10:12:16
Мисля че нещо си се объркал че който запише психология "хем ще се е оправил".

За да се оправи човек е нужно да погледне по друг начин на психологията от този на четене на учебници и гонене на оценки от изпити.

Знам хора които са записали пък и завършили психология, но продължават да са си с проблемите, някои дори са в края на завършването си но все още имат ПА.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: bai hui в Юни 07, 2013, 10:22:25
=
 


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Юни 11, 2013, 06:27:48
Интересен си ти, продължаваш да си триеш постовете.........  ;D ;D ;D Що го правиш?  ;D ;D ;D Аз имам логичен отговор за изтритите ми стари постове, а ти??????


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Юни 12, 2013, 02:01:02
Мисля че нещо си се объркал че който запише психология "хем ще се е оправил".

За да се оправи човек е нужно да погледне по друг начин на психологията от този на четене на учебници и гонене на оценки от изпити.

Знам хора които са записали пък и завършили психология, но продължават да са си с проблемите, някои дори са в края на завършването си но все още имат ПА.

Определено ученето на психология няма нищо общо с решаването на личните проблеми.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юни 28, 2013, 10:29:49
Какво значение има, никой почти не пише във форума. Относно хпджон, дам, фенка съм му, макар че фенка не е точната дума. Уважавам го. Много ми допада начина му на мислене. Дори да е бил фанатичен в защитата на Първанов, г-н Тодоров също беше неуморяем в стремежа си да спори с него.


Благодаря ти, Фатмагюл! :) Ще си изненадана да ме видиш отново тук - нямам много време и възможност да пиша, но спиралата на заблуждението в няколко теми тук се завърта във все по-неправилна насока, та затова влизам за малко.

За читателите на форума ще споделя, че аз също съм ти фен - упоритостта ти, борбеността ти и здравия ти разум ти помогнаха да овладееш състоянието си и да направиш (и да продължаваш да правиш) най-доброто за семейството си.
Бъдете щастливи у вас - заслужавате го :)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Dimcho в Юни 28, 2013, 11:13:22
Здрасти,хпджон, какво ново при теб? Как си как се чувстваш, сподели, нямашете близо година.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юни 28, 2013, 04:09:44
Здрасти, Димчо!

Прав си, нямаше ме точно една година. Това беше само с цел да разсея всяко едно съмнение, че съм трайно и завинаги справил се с паниката.
Все по-добре съм, благодаря! Всъщност, еднакво много добре съм, разликата е, че с отминаване на времето все повече забравям какво е било по времената, когато и аз като почти всички тук във форума страдах от паническо разстройство.

Влизам пак да попиша малко, за да вдъхна кураж на тези, които отчаяно се питат по кой път да поемат - пътя на хапчетата или пътя на примирението. Те или не знаят, или не им е обяснено, че истината е съвсем другаде. Ти я знаеш, говорили сме много за психотерапията.

Силно се надявам да вървиш към по-добро и ти.  :)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 20, 2013, 10:51:06
Аз много добре съм запознат и нито един сериозен психолог или психолог-психотерапевт не се занимава с феномени. За да няма спекулации ще го подчертая НИКОЙ.
Парапсихологията НЕ Е научен дял на психологията, не е наука, поради факта че не е успяла да докаже някакъв ефект с факти и доказателства. Разбирам, че тук е поредното място за евтина реклама.
Да се използва името на Юнг за да се затвъдри вярване за някакви феномени е неетично, но етиката е присъща на специалисти а не на феномени, така че не съм учуден.  Юнг е бил учен и се е занимавал с наука.
За да може човек да работи с хора не е достатъчно НЯКОЙ да го твърди. Това не е гаранция. А психологията няма нищо, ама нищо общо с подобни "феномени". Нека разграничим нещата. Психолозите, при работа с хора ползват психотерапия. Това е точно определено нещо което дълги години се учи и тренира.

Да... Е, зависи в коя държава не е... Но да речем в България не е. На нейно място в родните университети се учи едно безумие, наречено трансперсонална психология... Или поне на мен като ми го преподаваха, едва изтрайвах абсолютните глупости, които редеше професорицата... Достоен двойник на Вучков... Не зная кое е по-страшно- шарлатаните по-по-най-магове, дето могат повече и от Хари Потър или такива професори, дето интелектът им е под необходимия минимум, за да им се зачете наличие на поне средно образование...

Завърших психология... Това беше отдавна... В кръга на интересите ми влиза парапсихологията. Защото наистина има неща, които не могат да бъдат обяснени... Нямам предвид врачките, ясновидките и другата паплач, която чрез фокуси и други трикове мами хората... Такива врачки "лечителки" включително са смъртоносни, когато спрат тежко болен от адекватно лечение от учил за това лекар и мнението ми е, че дейността им на "врачко-лечителките" трябва да е забранена от закон. Включително на тези, които се кичат незаслужено с титлата "парапсихолог" и разиграват театро и измами от тази позиция.

Считам, че парапсихологията следва да бъде реабилитирана и мошениците да се научат, че техните лъжи може и да минават пред отчаяни хора, готови да се хванат за сламка, но не минават пред изследователя със здрав разум.

Съществен дял от парапсихологията е именно разкриването на мошеническата каста... С една колежка (също завършила психология), подхванахме опит да популяризираме разобличението на измамите и същността на парапсихологията... Може пък някой да се размисли и да спре да се поддава на фокуси и трикове...

Това е започнатият от нас архив за измамите: http://parapsihologia.do.am/forum/15

С времето архивът на мошеничествата ще се разраства. Мошениците са много и са изобретателни... Иначе не биха имали своята клиентела...
 
А може и още някой да се размисли и за същността на парапсихологията... Кой знае...

А Юнг- този не е учен... Не случайно Фройд е скъсал взаимоотношенията си с него... Юнг е доказано с грешни теории. Няма колективно несъзнавано... Останалото от теориите му на Юнг е плагиатствано от Фройд- за който си е направил труда да чете няма никакво съмнение в това...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 20, 2013, 06:28:14
Цитат
На нейно място в родните университети се учи едно безумие, наречено трансперсонална психология...  hmmm


Ти пък кой си и за какво се бориш, приличаш ми на Светослав "парапсихолога", разбира се само ми приличаш може и да не си.

Хм,  hmmm наистина ли се учи трансперсонална психология в университетите?

Уж си възмутен от  трансперсоналните глупости на професорицата, а пък в интересите ти влизала трансперсоналната психология.

Уж си против всичко това, а пък искаш да бъде реабилитирана парапсихологията, много объркано нищо неразбирам.

Или може би искаш да кажеш че ти си истински парапсихолог и се бориш срещу мошенниците и лъжците ли?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 20, 2013, 07:30:59
Нямам си на идея кой е Светослав "парапсихолога"...

Хм... Представи си- учи се в университетите трансперсонална психология... Като влезеш в сайта "помагало.ком" дори можеш да си свалиш лекции и да се запознаеш лично с това защо я третирам като безумие...

Относно:

"Уж си възмутен от  трансперсоналните глупости на професорицата, а пък в интересите ти влизала трансперсоналната психология."

Къде пиша, че трансперсоналната психология ми влизала в интересите? Не написах ли нещо друго- че парапсихологията влиза в кръга на интересите ми? Случайно и дадох линк към архив с мошеничества... Който би трябвало да ти говори нещо, ако го прегледаш... Например, че с колежката различаваме кои са мошеници... Всъщност, в сайта има много повече информация относно това какво е парапсихологията и защо няма нищо общо нито с магове, нито с лечители, нито с врачки, нито с мошениците, кичещи се произволно с титлата "парапсихолог" и т.н.... Впрочем, в някои държави парапсихологията е призната за наука... И се преподава в университетите на тези държави (примерно - САЩ- университет във Виржиния към факултета по психиатрия, университет в Аризона, университетите в Англия, в Русия- в Петербургския университет и т.н.)...

Пишеш:

"Или може би искаш да кажеш че ти си истински парапсихолог и се бориш срещу мошенниците и лъжците ли?"

Аз не съм парапсихолог, защото нямам завършено такова образование в никоя от държавите, където това е възможно... За мен парапсихологията може да бъде и е само хоби- освен ако под написаното от мен "интереси" не си представяш нещо друго... 

Във връзка с това, което написа:
"Уж си против всичко това, а пък искаш да бъде реабилитирана парапсихологията, много объркано нищо неразбирам."

Знаеш ли- ще спре да ти бъде объркано, ако започнеш да четеш и осмисляш написаното от мен, преди да ми отговаряш и спреш да ме набъркваш с асоциациите си с друг човек... Със сигурност...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 20, 2013, 08:55:56
Е какво лошо има ако ми приличаш на някой и го споделям,  и той с колежки правеше разни неща, както казах приличаш не си него.

Аз не съм много транс и пара и не ги разбирам много тия работи, .....един човек да е против трансперсоналнатга и за парапсихологията?!??

С колежката различавате мошениците, следователно има и истински,  така ли?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 20, 2013, 10:03:34
Относно:

Цитат
Е какво лошо има ако ми приличаш на някой и го споделям

Явно не го харесваш- който и да е този Светослав "парапсихолога"... И пренасяш някакви свои отрицателни чувства по отношение на този човек и към мен... Дали е лошо? Чакай да помисля...  hmmm

Във връзка с това, което написа:

Цитат
Аз не съм много транс и пара и не ги разбирам много тия работи, .....един човек да е против трансперсоналнатга и за парапсихологията?!??

Възприемам те като човек, който не просто не разбира, а който не иска да разбере дори да получи аргументирано обяснение... В такъв случай определено не ме мотивираш да се аргументирам...

И накрая:
Цитат
С колежката различавате мошениците, следователно има и истински,  така ли?

Има истински какво? Ще ми споделиш ли своята представа? 


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 20, 2013, 11:12:36
Нямам отрицателни чувства към теб, просто не мога да те разбера.
Уж трябвало да ги забранят със закон, ....а пък имало истински.

Е като ги забранят,  истинските как ще практикуват. Ти виждал ли си истински феномен?  Нямам отрицателни чувства просто ми е любопитно.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 20, 2013, 11:33:57
Добре, Мая... Ще приема, че нямаш отрицателни чувства към мен... Нека така да е...


Написа:

"Е като ги забранят,  истинските как ще практикуват."

Практикуват- ето това е ключовата дума... Докато има отворен път към печелене на пари чрез измами, ще има и измамници, и измамени... Особено там, където суеверието е над здравия разум и там, където болестта тласка към неразумни постъпки...

Работа на държавата е да се справя с измамниците- е, поне на логика... А на практика- поне тук не се получава точно така... Мошенически схеми, в които са замесени цели организирани престъпни групи, позволяващи си да нахлуват в частни имоти, за да подхвърлят "баш магии", а след това "баш магиите" да се намират по указания на "баш мага" и да се "развалят" срещу хиляди левове... Голям театър се разиграва... При такъв систематичен психичен тормоз, съпроводен с влизане с взлом в частен дом, диагнозите за черна магия на осъдената жена-скенер са нищо...

Не виждам основателна причина да съществува тъй нареченото практикуване... По би ме зарадвало, ако държавата се откаже от това да признава право на "дейност" на такива елементи и започне да си гледа работата, като ги залавя и осъжда според престъпленията им...

Но ти не ми описа своята представа за феномен, че да мога да ти дам отговор на въпроса има ли истински такива истински според мен или няма...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 20, 2013, 11:47:33
Ами какво да разбирам, каквото се разбира, - ясновидство, лечителство телепатия, контакти с духове на починали, разните там регресии в минали животи, телепатия и подобни.Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 21, 2013, 11:25:41
Ами какво да разбирам, каквото се разбира, - ясновидство, лечителство телепатия, контакти с духове на починали, разните там регресии в минали животи, телепатия и подобни.

Ааа, не... Всеки си разбира нещо различно и колкото пъти питам, толкова пъти получавам различни отговори. Затова си и питам...

Ясновидство- в архива в мошеничества, за който бе реч по-назад в темата, има постнат материал как познават ясновидците... Мога да добавя и подвеждащите въпроси, които мошениците задават, също и невербалната комуникация, с която човек често сам се издава какъв му е проблемът... Мога да добавя и трикът с подставеното лице на опашката с чакащи хора, което разпитва уж неволно за проблемите, а после ги съобщава вътре на "ясновидеца"...

Ако иска един ясновидец да се докаже пред мен като истински такъв- налучкването и общите приказки, в които човекът, на който се "гледа" да се себеприпознае- те няма да минат при мен... Любим номер на повечето е да "видят" и как имам направена черна магия- или пък имат направена магия семейството ми, рода ми до 253-то коляно... Направо не зная как още живея от толкова черни магии, дето са ми направени... Много са начините за мошеничество само по тази линия...

Но имам причини да приемам, че ясновидство има... Разбира се, не и това, което масово се разбира под ясновидство... И не са и онези ясновидци, които, както сама написа- които практикуват и при които се тълпят хора, готови да приемат за чиста монета каквото и да им се каже...

Лечителство- пак в архива- експериментът на Емили Роса- не за друго, но не ми се иска да го преописвам... Нямам нито едно основание да смятам, че лечителство в този му вид, е възможно. Пиша го категорично в графа- не съществува. Да... А освен мошеници, има и болни хора, на които Исус им говори и които "лекуват"...

http://vbox7.com/play:19205fb9

На толкова много от популярните ясновидци, лечители и прочие все нещо им говори- я бог някой, я някоя висша сила, я ангели, я духовни учители, я извънземни, че логичен е въпросът - колко точно ни е зле родното здравеопазване, защото на такива хора не им трябва трибуна за изява по медиите, каквато получават, а психиатрично лечение... Ако наистина са убедени, че нещо им говори, а не си измислят... А ако си измислят и умишлено лъжат хората, за да им вземат парите- е, а на какво дередже ни е полицията- все пак измамата е престъпление...

Телепатия - Изследвам връзка между телепатия и ясновидство. Но това е само хипотеза... Т.е. непотвърдено е... А дали ще се потвърди или ще го отхвърля категорично- това, когато стъпя на стабилни проверуеми доказателства...

Контакти с духове на починали - доказано невъзможно. Смъртта е окончателният край.

Регресии в минали животи - доказано невъзможно. Смъртта е окончателният край. Няма живот преди и няма живот след... Няма прераждане.

Но мошениците са му хванали цаката... Нарича се хипнотичен транс... Някои хора имат грешната представа, че т.нар. регресивна хипноза е доказателството за съществуването на прераждането.

Но... При регресия дори към по-ранна възраст под хипноза човек понякога може да разказва за един начин как се е развило едно събитие и с какъв край, а след хипнозата - да разкаже същото събитие по друг начин с друг край. Разказът на човека от периода след хипнозата ще е правилно разказаното събитие, ще се потвърди от очевидци.

Е, как тогава да се приеме, че регресивната хипноза е доказателство за прераждане, след като понякога се получава въпросното преплитане между реалност и несъзнавано желание как би трябвало да изглежда реалността и често надделява несъзнаваното желание как би трябвало да изглежда реалността?

А да не забравяме и внушението, като елемент на хипнозата. Чрез внушение в състояние на хипноза могат да се предизвикват с жива образност фантазии с определена тематика. Толкова жива образност, че човек да ги обърка с реалност- по-ярко от сънуването може да е...

Та поради това, "миналият живот", който може да се види под хипноза, ще е точно една предизвикана фантазия, но няма да бъде нищо повече от фантазия.

Няма да описвам колко е вредно за психиката, когато фантазията се възприема като реалност до степен да започне да руши възприятието каква е реалността...
Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юли 21, 2013, 07:13:58
theshadow,
губиш си времето, като говориш с Мая. Тя е объркан човек - не е наясно откъде идва, накъде отива, защо въобще е тук (във форума).


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 21, 2013, 07:37:29
Много на серизно си се взел хпжоне, психопатните ти черти пак изплуват.

А ти много знаеш за какво си тук. Да лъжеш хората че си се бил оттеглил щото да си видел ще се върнел ли проблема ти, и сега още по сигурен в излекуването ти,  си дошъл пак тук по сигурен и по уверен.

Никъде не си се оттеглял, през времето което те нямаше тук прави бели и консултации по други форуми.
Мисля че два сезона са достатъчни, моля те не ми се намесвай повече в един или друг разговор започнат от мен.

theshadow, незнам защо назоваваш парапсихологията като твой интерес и хоби, аз не наблюдавам такива неща от написаното от теб.

Аз общо взето не се интересувам от теоретични постановки.
цитат: "Но имам причини да приемам, че ясновидство има"- това ме интересуваше най вече....


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юли 21, 2013, 08:19:20
theshadow,
какво ти казах :) Истерясала работа.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Юли 21, 2013, 10:19:47
theshadow,
Не те разбирам, какво точно общо имаш с парапсихологията. А и пишеш противоречиви неща. Все едно ..... аз не пуша никога не съм, и да направя някаква кампания за отказване от цигарите да агитирам хората да спрат и те.
И поради този факт да кажа че цигарите ми са интерес и хоби. Но както и да е, няма значение. Мислех че си се докоснал до нещо феноменално, но явно не си....

За протокола на хпжон/реджон обекта му на заяждане психотерапевта Тодоров го няма и се цели на други места. хпжон  е гонен от този форум и от пулс.бг с банване и много предупреждения заради дивашко и арогантно поведение.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 22, 2013, 08:45:30
До:
@Мая

А аз не мога да разбера какъв е проблемът... Интересува ме парапсихологията, а изследванията, които споделям, те не са прочетени от някъде- мои са си, правени са от мен, а това, което споделям е изцяло от моя личен опит...

Не агитирам никой за нищо...

Самата парапсихология, там, където е призната за наука, не търси и не цели да търси феномени, нито свръх-хора, нито да преоткрива Хари Потър в реалността... Ръководната хипотеза на парапсихологията е, че пси-явленията са трудно обясними биофизични явления и механизми, пряко или косвено свързани с дейността на човешката или на животинската психика. Съответно и целта на парапсихологията като наука е да снеме от тях мистицизма и ритуалността и да обоснове тяхната материална природа, съответно да ги направи достъпни за хората. Ако търсиш нещо отвъд тази хипотеза, то аз не съм правилния човек...

До
@ хпжон/реджон
Предпочитам да си изграждам мнението за хората без чужда помощ.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 24, 2013, 02:46:29
" ... Самата парапсихология, там, където е призната за наука, ..."

Такова нещо не е имало, няма и как да има. При необходимост бих обяснил защо.
Парапсихологията не е дял от науката психология. Науката не зависи от географското положение на дадена държава. Както теоремата на Питагор важи с еднаква тежест и в България, и в ...Индия, така и парапсихологията НЕ Е дял от науката психология, нито тук, нито някъде другаде.
Що се отнася до изучаването на така наречената "трансперсонална психотерапия" в университетите - много вероятно е това да е в университети, в които специалността "Психология", която е много "модерна" не е акредитирана. В акредитирано висше училище такъв предмет няма как да има, просто защото няма научна основа, а училищата учат на наука по презумция. Все пак бих се радвал, ако дори и на лични съобщения ми съобщите за нещо подобно и в кое учебно заведение се е случвало.
Реших, че е важно да поясня това, за да са ясни необходимите разграничения.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юли 24, 2013, 02:37:41
" ... Самата парапсихология, там, където е призната за наука, ..."

Такова нещо не е имало, няма и как да има. При необходимост бих обяснил защо.
Парапсихологията не е дял от науката психология. Науката не зависи от географското положение на дадена държава. Както теоремата на Питагор важи с еднаква тежест и в България, и в ...Индия, така и парапсихологията НЕ Е дял от науката психология, нито тук, нито някъде другаде.
Що се отнася до изучаването на така наречената "трансперсонална психотерапия" в университетите - много вероятно е това да е в университети, в които специалността "Психология", която е много "модерна" не е акредитирана. В акредитирано висше училище такъв предмет няма как да има, просто защото няма научна основа, а училищата учат на наука по презумция. Все пак бих се радвал, ако дори и на лични съобщения ми съобщите за нещо подобно и в кое учебно заведение се е случвало.
Реших, че е важно да поясня това, за да са ясни необходимите разграничения.

Когато говориш за това, как стоят нещата по университетите, само си спомни какъв студент си бил и точно как си изкласил. Малко не ти отива да се сетиш след толкова години, че имаше шанс да понаучиш нещо, но не го направи. Ти си знаеш за какво става въпрос, да не осветлявам целия форум за твоите години, в които трябваше да учиш.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 24, 2013, 02:46:18
Аз написах по настоящата тема и в кои държави и в кои университети в тези държави се преподава парапсихология- легално.

Трансперсонална психология се изучава в България например в СУ, във Великотърновския университет, в Благоевградския университет и другаде, за което има разпространявани в интернет лекции.Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 24, 2013, 09:31:30
По коя дисциплина учихте за "трансперсонална психология", защото такова нещо няма. Има трансперсонална "психотерапия", а е в кавички, защото не е научно обоснован метод. Интересно ми е и кой преподавател го е включил в лекциите.
Наличието на лекции в "помагало", не означава, че това е включен предмет в учебна програма на висше учебно заведение.

хпджон, пак започваш да ме радваш от сърце :) Да не си ми бил състудент?  А не, ти си излекувал се, верно :)
Иначе, за моето следване си имам две студентски книжки, които прилежно си пазя, две дипломи, тях също, както и дипломна работа.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Юли 24, 2013, 09:37:44
По коя дисциплина учихте за "трансперсонална психология", защото такова нещо няма. Има трансперсонална "психотерапия", а е в кавички, защото не е научно обоснован метод. Интересно ми е и кой преподавател го е включил в лекциите.
Наличието на лекции в "помагало", не означава, че това е включен предмет в учебна програма на висше учебно заведение.

хпджон, пак започваш да ме радваш от сърце :) Да не си ми бил състудент?  А не, ти си излекувал се, верно :)
Иначе, за моето следване си имам две студентски книжки, които прилежно си пазя, две дипломи, тях също, както и дипломна работа.

Аз за ВТУ мога да кажа, че е включена такава дисциплина "Трансперсонална психология" за шестия семестър (тоест 2 семестър на 3 курс), но това е свободноизбираема дисциплина. За съжаление нямам предсатва нито кой го е включил, нито кой ще го преподава. Аз не съм и мислил да го записвам, но сега ми направи впечетление, че не е Трансперсонална психотерапия (чувал съм за такова нещо), а Трнасперсонална психология.

Между другото hpjon много ниско падна с последните си коментари, мислех че няма накъде повече, но явно е стигнал ново дъно.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: redjon в Юли 24, 2013, 10:53:24
Иначе, за моето следване си имам две студентски книжки, които прилежно си пазя, две дипломи, тях също, както и дипломна работа.

Пази си ги :) Те чудесата се случват рядко на недоучили психолози :) Ти си знаеш за какво става въпрос, но е нормално да се защитиш тук публично, разбирам те, не се притеснявай.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 25, 2013, 08:23:17
@anonymous

Точно свободно-избираема, но по мое време- не персонално от студента, а при нас беше на база писмен избор от потока. И колегите нея време като решиха, че я искат да я учат...

Така аз, дето не я исках, ми се наложи да я уча... Поне това, което на мен ми се преподаваше по въпросната трансперсонална психология, беше под всякаква критика... Спомням си как четях лекциите и се чудех да се смея ли на глупостите, дето четях или да плача, че ще държа изпит върху тези глупости...

За да спазя принципа на обективността... Уточнявам... Нямам представа дали и в други държави се преподава трансперсонална психология на такова ниво или тук сме отново уцелили побългаряване, та такива откровени глупости минават метъра в университетите ни... Не ме влече и така и не направих сравнение с информация от чуждестранни специализирани сайтове (университетски такива е най-правилно)... Впрочем- за общата култура... Ако на някой му се проучва, може да сподели резултати...

Но такъв труд си направих за парапсихологията и да- тук в България това, което се разбира под парапсихология въобще не е същото, което се разбира под парапсихология в държавите, където е призната за наука и се преподава.

@t.todorov

Мисля, че ясно написах няколко поста назад по тази тема, че завърших преди достатъчно години назад във времето психология и че това чудо трансперсонална психология е изучаван в университетите предмет (и от мен, беше ми преподаван- за съжаление).

Указанието за помагалото е... За тези е, които не знаят какво е това трансперсонална психология и искат да прочетат лекции (с указанието вътре в тях за кой преподавател към кой университет важат- пише ги и тези неща напоследък), преди да се произнасят с някакво мнение.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 25, 2013, 10:23:13
Явно не съм се изразил правилно. Трансперсоналната психология би могло да се спомене, като появило се явление през 60-те години, покрай хуманистичната психология. Но тя не е част от науката психология, поради две основни причини:
1. От тогава, та до днес, а със сигурност и за в бъдеще - няма емперична основа.
2. В основата си отрича /без факти и доказателства разбира се/, емперично доказаните постановки в науката психология.

Каквото и съдържание да има това течение от там нататък, то е извън научното поле. Както астрологията например.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 25, 2013, 08:14:43
Трансперсоналната психология при появата си първоначално не е призната от Американската психологична асоциация... Но тя се налага все пак...

Да речем... През 1996г. дори и Британското психологично общество я признава за наука...

И така... Трансперсоналната психология... Наука е и за разни други държави, освен в България- например за САЩ, Русия, Япония, Индия, Бразилия, Чехословакия и другаде... А в други държави не е призната за наука...

Да не забравяме...

1. Гроф и Маслоу са създателите на трансперсоналната психология (макар някои да набутват и Юнг в създателите) и е несериозно да се твърди, че са  неспособни да положат емпирична основа... Тези двамата (Юнг не го броя в създателите на трансперсоналната)- те са световно признати... Влиянието, което техните теории оказват върху съвременното общество, е огромно... Затова аз лично се ограничавам в оценката си не за тяхната работа, а само до нивото на преподаване на трансперсоналната психология в България...

2. Несериозно е да се дават крайни оценки за трансперсоналната психология като наука в световен мащаб, без да се огледа цялостната картина. Да, в България трансперсоналната психология е на такова ниво на преподаване, че няма как да се признае научност и по-добре да е без преподаване въобще, отколкото такова... Твърдя го на база личните ми срещи с начина на предоването и на тази наука тук...

Но... Нямам наблюдения как е по други държави- нивото на преподаване по чужбина може да няма нищо общо с поддържаното такова в България... Маслоу и Гроф са това все пак, които са създателите на трансперсоналната психология... А и самата трансперсонална психология прави открития на психично разстройство във връзка с религиозността, което заляга в DSM-ІV след проведени изследвания на конструктната валидност... И допускам възможността по другите държави това, което се разбира под трансперсонална психология да няма нищо общо с това, което се разбира в България...

А астрологията... Тя е нещо толкова математически неиздържано, че са достатъчни познанията по математика от 1ви клас, за да се докаже ненаучността на астрологията... Само че мнозина не са внимавали в часовете по математика точно тогава, пък и суеверието си казва думата, а лековерието и припознаването в общи приказки също го има...

За парапсихологията... За протокола да вметна...
Първата лаборатория за парапсихологични изследвания (1911г.) е начело с психолога Джон Едгар Хувър, който е и основателят на Федерално бюро за разследване (ФБР) на САЩ (1924г.) и негов първи директор и директор до смъртта си- 1972г...

Изниква въпросът... Какъв е шансът, човек с изявени и доказвани многократно способности да разсъждава логично, да организира успешни мащабни разследвания, човек с вече изградена кариера, да си губи времето с ненаука, ако приемаме, че парапсихологията е ненаука?
Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 25, 2013, 08:48:39
 А не :) Само Гроф. Маслоу не го замесвайте, чак толкова там, а Юнг говори за колективно несъзнавано, до което стига с проучвания и изследвания. Частично наблюдава еднакви несъзнавани преживявания у хора на различни континенти, което е основата на неговата хипотеза. Той наистина няма нищо общо с възгледите на трансперсоналното. Има доста статии по този въпрос от независими учени, които всеки след неговото си проучване твърдо застава зад позицията че:
1 - трансперсоналната психология няма никаква емперична основа
2 - в основата на нейната доктрина е отхвърлянето, или противопоставяне на емперизма, такъв какъвто е приет в науката по принцип
Прегледайте си отново лекциите колежке.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 25, 2013, 09:36:30
Цитат
Прегледайте си отново лекциите колега.

Хм... Аз чета, но не забелязвам ти дори тази тема да я четеш, та... Хайде да е без забележки по мой адрес... Колега...

Нека да е по-подробно, защото до колкото схванах, за разлика от мен, ти трансперсонална психология не си изучавал...

1. Написах, че Юнг не е сред основателите на трансперсоналната психология, макар на някои места да се опитват да го набъркат за основател.

2. Основателите са Гроф и Маслоу.

Гроф- с частта за възможността за излизането отвъд пределите на личното съзнание, също така сопринася с изследването на там spiritual crisis и прочието. И т.н.

Маслоу - в частта със съподчинението на мотивите при пиковите изживявания при мистичен опит и с провежданите в тази връзка негови изследвания в Унитарианската Църква в Сан-Франциско. Именно Маслоу е този, който заявява пред Н. Рузек, че според него трансперсоналната психология ще стане четвъртата сила в психологията така, както е сред основателите на третата сила в психологията- хуманизма визирам... Та и Маслоу с това си изследване и с други неща също- Маслоу е основател на трансперсоналната психология. Категорично. Колега.

3. Основен принцип, на който се гради доказателствената част на науката гласи, че доказва не този, който отрича, а този, който утвърждава. Т.е. това, което ми указваш като критика на трансперсоналната психология е ненаучна такава критика, ако е структурирана по начина, по който описваш.

Ако беше научна критика, то щеше да поиска доказателства, а не да размотава общата философска категория емпиризъм, която се отнася до идеята, че познанието възниква от опита...

Още повече, че никой уважаващ себе си сериозен изследовател не издига емпиризма на пиедестал, защото не е единственият начин, по който се достига познание. Например рационализмът, ярък почитател на който е Айнщайн, също е един съвсем не лош подход... А за знанието- обикновено в науката не се ползва само 1 начин за достигане до знание и поради това е абсолютно безсмислено да се акцентира само на емпиризма и то вън от какъвто и да било смислен контекст...

Плюс- мисля ясно написах, че редица психологични обединения на ниво държавна представителност, са признали трансперсоналната психология за наука. Включително АПА (American Psychological Association- САЩ) премисля и я води наука от 1971г. натам... Така че... Не може да се даде еднозначна оценка на трансперсоналната психология, както ти се опитваш категорично да направиш...

Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 26, 2013, 05:50:22
Да, изкарай Маслоу и остави само Гроф. После му прочети биографията.
Нека не бутаме трансперсоналната през "аз не съм едикакво си".
Трансперсоналната "психология" няма емперична основа и не е част от науката психология. Това поне нека да го изгладим.
Иначе за вашите забежки относно парапсихологията, искам да ви успокоя, че всички видове "феномени", за които се сетите отдавна са изследвани и са отречени в контролирани експерименти, включително и трансперсоналната психология/"психотерапия". Та, няма смисъл да се мъчите, от научна гледна точка. Иначе от лична гледна точка, ако това ви влече, никога не го изоставяйте.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 26, 2013, 08:34:14
Примерно, погледнете ето тук, в тази е-библиотека:
http://www.redov.ru/psihologija/transpersonalnyi_proekt_psihologija_antropologija_duhovnye_tradicii_tom_i_mirovoi_transpersonalnyi_proekt/p34.php


Пише си ясно на чист руски език:
"Абрахам Маслоу, несомненно, является одним из самых выдающихся психологов XX века. Заслуга его заключается в том, что он стоит у истоков сразу двух психологических направлений – гуманистического и трансперсонального."

Още в първото изречение е ясно написано от автора, че Маслоу е основател на две направления... И че едното от тях е трансперсоналната психология... Доказателството за твърдението се намира под номер 196 от източниците...

Също и на други места четете... Това за Маслоу не е някаква тайна... Много недобре говори за Вас, че не знаете, че Маслоу е основател на две направления- хуманистично и трансперсонално...

Моля (за пореден път, но този път последен), прочетете темата. Ако още веднъж трябва да преповтарям вече написани неща, като например, че парапсихологията НЕ СЕ занимава с издирване на феномени- ще ми дойде в повече...Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 26, 2013, 04:09:33
Добре е, да подбирате авторите, които четете, както и местата в интернет за четене. Най-добре е справките да се правят от "Енциклопедия психология", или друга акредитирана научна литература.
Маслой е човекът, който е конкретизириал потребностите на човека. Така той е отговорен за мотивацията, или мотивите, които тласкат хората към поведение с което да задоволят тези потребности. Така той изгражда "третата сила" в психологията, след психоанализата и бихейвиоризма - хуманистичната психология.
Доктрината на явленито "трансперсонална психология" е свързано с така наречените по-висши мотиви, мотиви отвъд личностното, човешкото и т.н., т.е. е взаимствало мотивационната терия на Маслоу. Добре е да се каже, че в някои отношения двете течения имат допирни точки и от тук следва голямата спекулация.
Докато работата на Маслоу е здраво "стъпила на земята", неговата мотивационна теория се използва в трансперсоналната идеология некоректно, като само се взема пирамидалната структура на потребностите, като на по-горните нива се поставят техните трансперсонални "висши" неща. Влага се смисъла на притежаване на всички по-низши, плюс допълнителни :) Една от най-плашещите "висша" потребност в трансперсоналната психология е без-азовостта, човек да загърби своят аз и да се слее ... с нещо космическо например.
Юнг говори за трансперсонално в смисъла на колективно несъзнавано, а не за висш космически разум... някакъв, някъде.
Та, ако се отсее плявата, трансперсоналната психология е опит да се смесят източните учения, със западните рационални науки и теории за човека.
Проблема в това е, че едните работят с емпирични доказателства, а другите, макар и работещи в някакви аспекти, нямат емперична основа, а постигат някакви резултати поради субективната човешка природа /врачките използват същият принцип/. Както е без значение, дали има Бог, или няма, за някой вярващ, тази негова вяра му върши работа, а не наличието, или неналичието на Бог.
От гледна точка на конвенционалната наука, подобни възгледи граничат до нездраво психично функциониране. От своя страна пък "залитналите" в трансперсоналното, твърдят, че другите не виждат пълноценно нещата.
Как стоят нещата на практика - трагично. Много често трансперсонални "терапевти" работя с психотични пациенти, като определят виденията и гласовете, като част от нещо "трансперсонално". Много често към подобно "лечение" се насочват точно такива хора. Така болни спират лекарства и задълбочават своето болестно състояние. Иначе медитациите, ребъртинга, или техниките на дишане, се възприемат от много хора, като удовлетворяващи и релаксиращи. Що се отнася до справяне с психологична проблематика обаче, нещата са си опасни. Поради тази причина този вид психотерапия не е приет никъде в съвременните терапевтични общности по света.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 26, 2013, 06:40:38
Относно Маслоу

Е, щом това Ви устройва... У дома си имам "Енциклопедия психология" на издателство "Наука и изкуство"- издадена 1998г. Съдържа 2151 статии, 1200 основни теми, над 1 000 000 думи, множество илюстрации, фигури и таблици и е проверена от над 50 редактора... Е, та и в тази "Енциклопедия психология" , както и на още много други места из нета, които са общодостъпни за четене и за проверка, като се отвори на "трансперсонална психология" са категорични, че Маслоу е сред нейните основатели и са му отделили място да му представят идеите в тази връзка.

Това, което пише в посочената енциклопедия за трансперсоналната психология няма нищо общо с написаното от Вас по тази тема. Но е дълго и не планирам да го преписвам. Не е и същото, което ми е преподавано. А защо не е- това е ясно... При нас и Вучков е професор...

Относно Гроф

Работата на трансперсоналните психолози е довела до откриването на заболявания на психиката, които са причинявани от религиозност и които заболявания са включени след съвместна работа и обстойно изследване от Американската психиатрична асоциация към днешна дата в DSM-ІV или хайде да не е съкратеното, за да не звуча объркващо, а да е пълната версия- включени са в Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders- т.е. включени са към американската система за класификация на психичните разстройства, която се използва международно.

Това абсолютно противоречи на налаганите представи, че трансперсоналната психология е нещо, което губи времето и парите, за да обяснява колко са прекрасни източните учения...

Написах, че трансперсоналната психология я определям като глупост, която за съжаление трябваше да уча... Написах го, като по-конкретно в мислите ми изниква не толкова работата на Гроф като психиатър и като психоаналитик, а в качеството на работата на Гроф като наркозависим.

Гроф става наркоман от незнание. По негово време е открит ЛСД, но в началото ЛСД е бил разрешен и едва по-късно е признат за наркотик.

Преди да се разбере какво е, ЛСД е бил доста изследван... Първоначално не се е знаело, че е наркотик, а се е смятало, че е вещество, което може да спомогне да се разбере природата на шизофренията... А Гроф е психиатър... Е било груба грешка да се забърка с вземането на ЛСД, да се заема с изследването на причиняваните от ЛСД трансови състояния...

И така- в крайна сметка- Гроф става наркоман... А ЛСД- забранено вещество...

От наркозависимостта на Гроф се пръква т.нар. холотропно дишане... След като ЛСД е забранено, а Гроф- вече зависим, но не знаещ какво да прави с тази си зависимост, то той създава холотропното дишане не като нещо друго, а като заместител на ЛСД-то...

При това имам дълбоката и непоколебима убеденост, че много добре е знаел какво прави. Холотропното дишане - в същността си хипервентилация като следствие на учестено дишане... CO2 се оттегля от кръвта и се повишава съдържанието на кислород в кръвта и тъканите... Съдовете, които снабдяват мозъка с кръв се свиват... Говорим за умишлено предизвикана респираторна алкоза, която е много опасна за здравето... Тя вкарва съзнанието в едни преживявания, сходни до тези на ЛСД... Ако се направи качествено следват едни... Халюцинацийки...

При холотропното дишане се унищожават безвъзвратно мозъчни клетки... Тъй като се нарушава снабдяването на организма с въздух, включително има регистрирани смъртни случаи...

Така че холотропното дишане е голямата простотия на Гроф... Зад която стои голямата му лична трагедия с ЛСД-то...

По целия свят това се знае, а тук в България... Тук пада голямо хвалене на холотропното дишане... Пари се правят от него... И за умишленото увреждане на здравето на ентусиастите да правят холотропно дишане- ни гък... Нямаме закони, институции, регламенти, които да забранят вредни практики от този сорт...

За край... Хайде да се потретя... Това, което се разбира под трансперсонална психология в България, може въобще, но въобще да няма нищо общо с това, което се разбира под трансперсонална психология по други части на планетата... И... По-скоро е така... Защото- при нас и Вучков е професор... За съжаление... Всъщност, предполагам Вучковизмът го има по света- като се присетя примерно за креационистите и да, определено Вучковизмът не е само български патент... Но аз от Вучков и от Вучковисти на наука отказвам да се уча...

Относно емпиризма

Да се повторя...

Емпиризмът НЕ Е и скоро няма да стане, единственият способ, по който в науката се добиват знания. Посочих вече за пример рационализма (ползван с голям успех от Айнщайн и други)...  Ако искате, прочетете си какви още средства се ползват от науката за добиване на знания... Или... Ако сте учил предметът "Логика" (поне по мое време студентите по психология изучаваха и такъв предмет, а сега- не зная) - би следвало да ги знаете...

Международно признати критерии за оценка на научност

Тези критерии са точно 6 и са международно приети. На тяхна база се дават 3 оценки за научност- висока, средна и ниска. Само тези три.

Шестте критерия, които споменах по-горе, са следните:
1. Верификация;
2. Евристична стойност;
3. Логическа последователност;
4. Икономичност;
5. Широта на обхвата;
6. Функционалност;

А такъв критерий за научност, наречен емпиричност- в науката няма утвърден. И не може да има, защото "емпиризъм" е течение във философията, а "емпиричност" е дума, обозначаваща 1 начин на добиване на знания... А начини, използвани в науката за добиване на знания, за правене на открития, като признати за научни- бол...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Ema в Юли 27, 2013, 09:05:01


Относно емпиризма

Да се повторя...

Емпиризмът НЕ Е и скоро няма да стане, единственият способ, по който в науката се добиват знания. Посочих вече за пример рационализма (ползван с голям успех от Айнщайн и други)...  Ако искате, прочетете си какви още средства се ползват от науката за добиване на знания... Или... Ако сте учил предметът "Логика" (поне по мое време студентите по психология изучаваха и такъв предмет, а сега- не зная) - би следвало да ги знаете...

Международно признати критерии за оценка на научност

Тези критерии са точно 6 и са международно приети. На тяхна база се дават 3 оценки за научност- висока, средна и ниска. Само тези три.

Шестте критерия, които споменах по-горе, са следните:
1. Верификация;
2. Евристична стойност;
3. Логическа последователност;
4. Икономичност;
5. Широта на обхвата;
6. Функционалност;

А такъв критерий за научност, наречен емпиричност- в науката няма утвърден. И не може да има, защото "емпиризъм" е течение във философията, а "емпиричност" е дума, обозначаваща 1 начин на добиване на знания... А начини, използвани в науката за добиване на знания, за правене на открития, като признати за научни- бол...

Хубаво е, че внасяте  това пояснение. Според Тодоров - "по емпиричен път е доказано"- обяснява всичко, влизащо в неговия светоглед за  психологията и  психотерапията и отхвърля всичко друго.

 Добре е и това, че сте психолог и можете да се аргументирате качествено. със заглавия и автори.

А  това, че той се държи като класна ръководителка във форума. не е ново за нас.  


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 27, 2013, 12:40:52
Радвам се, че използвате същата енциклопедия. Остава само да я пресъздавате обективно.

" Маслоу, предлага теория за мотивацията, която става изключително популярна в хуманистичните кръгове. Основните потребности или импулси могат да се подредят в йерархия, често изобразена като пирамида. В основата на пирамидата са базисните потребности: глад и жажда. След това следват потребностите от сигурност. На върха на пирамидата са потребностите от любов и принадлежност. Още по-високо са потребностите от самооценка, от това да се чувстваш добре, от гордост и увереност. На върха на йерархията е потребността от самоактуализация. Това ударение се споделя от много хуманистични психолози".
Край на статията.
Р.У.Лъндин
стр.611-612

Никъде няма описано за Маслой участие в трансперсоналата психология. После в статиите е вмъкнато, че е взаимстван йерархичният модел на потребностите от мотивационната му теория.
Относно трансперсоналната, авторите са поръчали две независими проучвания, които след навлизане в съдържанието, завършват по следният начин:

" Не е необходимо да се казва, че наченките на трансперсонална психология пораждат голям скептицизъм" Walsh R.N.

" ... Първо, трансперсоналната психология очевидно има неадекватна емперична основа. В допълнение на това тези модели засега не са широко интегрирани с другите западни психологии и терапии.
Трансперсоналната психология може би също така се изправвя пред ножа с две остриета на популярността. Все по-голям брой хора са привлечени към нея, някои от които сякаш не показват разбиране на теорията и практиката"
Vaughan F.E.

За науката по принцип:
"Наука в най-широкия класически смисъл е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката. Съвременната философия на науката дефинира понятието по-тясно, като ограничава обхвата му до знанието, което е експериментално проверимо въз основа на научния метод."

Нямам нищо общо с дефиницията, както и с цитираните текствове.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 27, 2013, 12:54:03
Малко разширение за науката:

"Научният метод (метод има гръцки произход и означава „изследване, учение, път на познание“) е система от принципи (които се развиват и променят), с помощта на които се достига до обективно познание на действителността. Всяка наука има специфични методи на изследване.
Включва наблюдения, измервания, предположения, експерименти и верификация - в този ред. Последователното прилагане на научния метод е това, което различава науката от лъженауката и други форми за придобиване на знания.
Разграничението между наука и лъженаука е общофилософски въпрос, наречен проблем за демаркацията.
Всички учени работят по един и същ начин при добиването на знанията, въпреки че отстрани това не е очевидно: някои учени разказват, че са се доверили на вдъхновение и прозрение (интуиция), докато други изтъкват систематичността като главен двигател в своите изследвания.
Вариант на точната интерпретация на научния метод е да се каже, че той не служи за придобиване на знание, а само за проверяване на вече придобито знание.
Във всеки случай има съгласие за това, че научният метод предлага начин да се гарантира, че знанието не е изкривено от субективни влияния и че грешките могат да бъдат открити.
Научният метод предполага извършването на следните стъпки при придобиване на знания:
Изследвай феномена, който искаш да опишеш. Събери данни и/или направи измервания.
Обмисли получените резултати и формулирай хипотеза, която ги обяснява.
Предположи на основа на хипотезата нещо, което все още не си наблюдавал.
Провери дали предположенията са верни с допълнителни изследвания и/или нови експерименти.
Прецени дали хипотезата може да бъде вярна. Ако не всички предположения са излезли верни, значи хипотезата не е вярна. В такъв случай формулирай нова хипотеза. Ако предположенията са излезли верни, направи нови предположения и ги провери отново. "

Наблягам на третият етап, защото тпй най-много куца в трансперсоналната.

" Проверка
Всяка хипотеза трябва да се провери чрез изпълнение на експерименти и измерване на резултатите. Тъй като измерванията по принцип са неточни и тъй като апаратурата става все по-добра, новите измервания често са по-точни от старите. Поради това понякога при повтаряне на измерванията се наблюдават отклонения от съществуващите теории. В идеалния случай експериментите трябва да бъдат описани така, че всеки, който иска, да може да ги изпълни многократно. Това се нарича „възпроизводимост“.
Един добър научен експеримент трябва да отговаря на няколко критерия. Трябва да има възможно най-малко свобода при интерпретацията на резултатите: свободата може да води до виждане на това, което ни се иска. Освен това един добър експеримент трябва да бъде така построен, че влиянието на външни ефекти да бъде изключено. Например при проверката на действието на ново лекарство трябва да се изключи влиянието върху резултатите на вниманието, което се обръща от лекаря на пациента и плацебо-ефектa.
„Проверка“ може би е заблуждаващ термин. Всъщност теорията не се проверява: единственото, което може да се направи в тази фаза, е да се достигне до заключението, че на база направените експерименти хипотезата не може да бъде отхвърлена."Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 27, 2013, 12:57:34
Ема, емпиризмът в науката не е нещо лошо... Само не е единствен...

Разбирам защо на Тодоров му допада... Има си своята ценност... Знанията по смисъла на емпиризма се получават при спазване на следния ред-

Първо е Наблюдението. На този етап се събират първоначалните данни, на които да се стъпи, за да се оформи хипотеза. Хипотезата не е крайна теория, а е предположение.

На втори етап е Индукцията. Тук вече се заформя първоначално хипотезата. От частното положение се отива към общото. Но частното положение не е достатъчно, за да потвърди общото положение, затова и говорим за хипотеза, а не за теория. Тази хипотеза следва да се докаже, т.е. да се съберат доказателства.

На третия етап е Дедукцията. Проверява се дали общият случай има връзка с достатъчно на брой частни случаи... И се правят умозаключения относно последствията от хипотезата.

Четвъртият етап е нещото, без което не може и дума да става за наука. Това е етапът Проверка. Има си цял набор от специфични правила, по които се работи, за да се осъществи проверката на хипотезата откъм издържаност, според зависи какви методи са ползвани при съставянето и.

Петият етап е Оценка. Това, което се оценява са резултатите от проверката.

Един вид... Нямам против емпиризма... Само че това не е единственият вариант, по който може да се мине, за да се получи научно обосновано знание...

При ползване на реализъм, добиването на знание е в следните рамки-

1. Има част от реалността, независима от човешкия ум. Затова и най-добрите научни теории може да се наложи да се коригират.

2. Хипотезата се сформира, като се използва систематичното изложение и утвърдените в съответната наука методи.

3. Понятия като истина и лъжа са лингвистични и може да доведат до заблуди. Приема се поради тази причина, че достигането до истината е основна цел в науката, но да се открие и разпознае истината не е лесно и затова и най-известните и утвърдени научни теории може да са всъщност лъжи, затова никога не се приключва с критиката, за разлика от емпиризма. Т.е. една научна теория, независимо, че е приета за научна, винаги и по всяко време, трябва да бъде открита към критика.

Значение има изследователският инструментариум... Примерно- едно ще се открие, ако се гледа през лупа, а друго, ако се гледа през мощен микроскоп... И ако инструментариумът е несъвършен, тогава при определянето на реалността ще имаме едни доказателства, само че... Няма да сме отчели другите факти... И тогава няма да сме направили коректните изводи... Т.е. ще имаме една грешна теория... Момент, който емпиризмът не отчита... Което пак да повторя, не прави емпиризмът лош (слаб) научен подход... Емпиризмът също си има своите силни страни...

Точно откритостта и незавършеността на търсенето на мен лично ми допадат в рационализма. Ако рационализмът не съществуваше... И след като нещо е прието за факт, то никой и никога не се стреми да го обори... Тогава вероятно още щяхме да сме убедени, че земята е плоска и не се върти около слънцето... Понеже някога, при някакъв изследователски инстримунтариум, така е решено...

И всъщност... Затова и в науката не се ползва само един вариант на добиване на  знания... Така е правилното, за да се гарантира развитието на науката и обогатяването на знанията за света...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 27, 2013, 01:33:55
Тодоров, ако имате същата енциклопедия, която и аз- моля, ако желаете, отворете на 1277 страница и прочетете подтемата "Мотивация" към темата "Трансперсонална психология". Там пише за Аз-трансцеденталността в трансперсоналната психология- за първи път предложена като понятие в трансперсоналната психология... Неслучайно... От Маслоу...

Ако още имате съмнения, отворете си английската уикипедия, ето тук-
http://en.wikipedia.org/wiki/Transpersonal_psychology#cite_note-Chinen_1996-6

Отидете на "Beginnings"
Там случайно не пише ли същото:

"Another important figure in the establishment of transpersonal psychology was Abraham Maslow. Maslow had already published work regarding human peak experiences, and was one of the people, together with Stanislav Grof and Viktor Frankl, who suggested the term "transpersonal" for the emerging field."

Отидете и на руската уикипедия на страницата, посветена на Маслоу.
После на Научные воззрения Маслоу
Е, та там също пише-

"Развивая эти идеи, Маслоу приходит к пониманию ограниченности рамок гуманистической психологии и участвует в создании новой, «четвертой силы» - трансперсональной психологии."

Ето Ви още една библиотека, където пак потвърждават същото:
http://library.ime.bg/authors/eibraham-maslou/

Ето и на още едно място:

http://knigi-news.com/?in=pod&stat=2963&section=9&cur=5245

А в крайна сметка, ако искате да не приемете това, което се указва от авторите масово, таковата- не приемайте... Не е задължително... За мен е все едно дали ще приемете или не това, което масово се знае...

Повече няма да пиша по тази част за Маслоу, защото изписах достатъчно, за да се направят съответните изводи, при наличие на такова желание, разбира се...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 27, 2013, 02:00:17
Разбирам увлечението ви, но бъдете коректна, когато преразказвате текстовете. Нямам физическата възможност да преписвам целите статии все пак.

" Трансперсоналният модел е склонен да разглежда мотивите като йерархично организирани по начин, който е сходен на това, което за първи път е предложено от Маслоу - първият западен психолог експлицитно формулирал йерархичен модел обхащащ "висши" мотиви."
В пирамидата на Маслоу, последната висша потребност е себеактуализация! Ако можех щях да ви я начертая. Това са нещата според Маслоу.
Трансперсоналната надгражда тази пирамида, като на финала, според нея човек който ги достигне трябва да е лишен от Аз-интереси, каквото и да значи това. Та, няма как да се взема на сериозно учение, чиято цел е достигане на без-азовост. За това иде реч. Без-азовостта, или отдалечаването от Аз-идентичността е сериозен компонент, от психичните проблематики. Не случайно жив интерес към подобни учения проявят такива хора.

В допълнение ви препъчвам да си намерите книгата "Модели на здравата личност" /автора не го помня/, в която много точно е описана философията на Маслоу.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 27, 2013, 03:04:42
Явно ползваме различни енциклопедии...

Във Вашата енциклопедия откривам фактическа грешка...

Ето това изречение-
"... Маслоу - първият западен психолог експлицитно формулирал йерархичен модел обхащащ "висши" мотиви."

Верният отговор е Фройд. Той е първият западен такъв, който експлицитно формулира йерархичен модел, обхващащ потребностите и мотивите (и висши такива) и ги обвързва с инстинктите, за да обоснове мотивация на поведението... Онези там двата- Ерос и Танатос...  И това е станало много преди Маслоу... А Маслоу не пише само за "висши" мотиви...

Ще ми начертаете "Пирамидата на Маслоу"?  hmmm

Ако желаете... Вземете книгата на Маслоу "Motivation and Personality" и я разгледайте внимателно... Там е изложена теорията му на Маслоу за мотивацията. Разгледайте внимателно и други негови книги, където засяга тематиката... Маслоу никога никакви пирамиди не е рисувал, не е чертал, нито е предлагал терминът "пирамида"... Няма да намерите такъв термин "пирамида" и чертеж на пирамида на потребностите в цялото му писмено творчество на Маслоу... Маслоу пише за йерархия на потребностите, не за пирамида...

Но... Вие искате да ми чертаете пирамида на Маслоу? Изобщо, знаете ли на кой принадлежи този чертеж с име "Пирамида на Маслоу" (понеже не е авторски на Маслоу)? Всъщност зарежете. Няма значение.

Наистина... Стига толкова по тази тема... Таковата, приех вече, че изписах повече от достатъчно... И оправете пола, в който се обръщате към мен- моля за това вече втори път...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 27, 2013, 03:17:27
...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Ema в Юли 27, 2013, 03:22:43
theshadow, написаното от вас тук ми беше  полезно.
 Благодаря!


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 27, 2013, 07:52:50
:)
"Верният отговор е Фройд. Той е първият западен такъв, който експлицитно формулира йерархичен модел, обхващащ потребностите и мотивите (и висши такива) и ги обвързва с инстинктите, за да обоснове мотивация на поведението... Онези там двата- Ерос и Танатос...  И това е станало много преди Маслоу... А Маслоу не пише само за "висши" мотиви..."

Материята не е лесна, признавам си. Динамиката на нагоните според Фройд има друг смисъл - на конфликтуващи помежду си, от където се извежда и динамичният модел на вътрешният конфликт.
При Маслой, модела е йерархичен. Това означава, че първо се задоволяват мотивите на долните нива, за да се появи потребност от по-горно ниво. Това се има предвид, а пирамидата е за по-лесно осъзнаване на модела, като карта на потребностите. Тя е учебно пособие по-скоро.
Поправям се за пола, а в енциклопедията не се съмнявайте, там нещата са проверени и рецензирани.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 28, 2013, 09:09:34
Фройдовата идея за трите нива на личността-  То, Аз и Свръх-Аз- е йерархично подредена и срещу всяко от трите нива е описан конкретен мотивационен механизъм, предизвикващ определено поведение.

Може да се добави, че теорията на Маслоу на моменти е едно с едно с тази на Фройд. Например, че мотивацията се движи от стремеж да се запълни нещо липсващо- това важи и при възгледите на Фройд, и при тези на Маслоу... Прилика има и да речем между дефинираното от Фройд То, налагащо задоволяването на неотложните нужди като глад, жажда, сексуалното желание и най-ниската степен от предложения модел на Маслоу... Още много прилики се откриват- няма да ги изброявам, че форумът няма да стигне...

Но имат и разлики теориите на Фройд и на Маслоу и е нормално да е така. Например Фройд много задълбава в биологичното като двигател на поведението и от тук насетне не успява да улови някои аспекти на мотивацията... Което е изчистено като момент в модела на Маслоу... И т.н.

Като се драсне чертата... Фройд е първият... Маслоу е по-натам... Т.е. редакторът на енциклопедията не си е свършил качествено работата, щом е проверена от такъв...Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 29, 2013, 09:58:38
" Фройдовата идея за трите нива на личността-  То, Аз и Свръх-Аз- е йерархично ..."

Може би трябва да имате повече доверие на рецензентите и по-малко във вашите знания. Изброеното от вас е психичната топография, която Фройд прави. Тези три компонента са в непрестанна динамика и не са подредени йерархично. При Маслоу се има первид, че едва след като се задоволи по-долна потребност се появява следващата. При Фройд една потребност се трансформира и изменя според тези три конфликтуващи компонента. Според него Аз-а е обречен да е "бойно поле" на вечно конфликтуващите То и Свръх-Аз. От тук идва и песимистичният нюанс в психоанализата за човек. При Маслоу и хуманистичната психология е обратно - според него човек по природа е добър и той се насочва към неразвитите способности.
Добре е да се знае, че всяка теория отразява в сериозна част преживелищният опит на автора и. Много е важно наред със създадената теория, да се изучи и биографията на автора, и при какви обстоятелства се раждат неговите идеи.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 29, 2013, 07:14:44
Имам доверие на това, което Фройд сам е написал, а на редактора на енциклопедията- нямам...

По Фройд- Първо се появява То у бебето. От 6-8 месец до 2-3г. се заражда Аз-а, формирайки се от То. Свръх Аз-ът се заражда от 5-6 г. до 10-11г., формирайки се от Аз-а, който Аз, както писах, е сформиран от То...

 Т.е. Фройд разгръща йерархия- първо, а след него и в зависимост от него - второ и след второто, но в зависимост от предходните- третото... И вече след цялостното сформиране на То, Аз, Свръх Аз по реда на тази йерархия, идва ред и на динамиката...

Една идея по-подробно за процеса- Из Фройд, "Увод в психоанализата"-

"Не можем да започнем и с различието между Аз и То, защото не бива да забравяме, че Азът представлява по особен начин диференцирана част на То.

Преживяванията на Аза, изглежда, са загубени за наследствеността, а когато те достатъчно често и силно се повтарят при индивидите от следващите едно след друго поколения, те, така да се каже, се преобразуват в преживявания на То, чиито отпечатъци се закрепват посредством наследяването. По такъв начин наследственото То крие в себе си остатъците от безчислено много Азови екзистенции, и когато Азът създава от То своя Свръх-Аз, той вероятно изявява само по-старите Азови очертания, като ги възкресява."

Т.е. според мен, редакторът на енциклопедията не си е свършил работата...Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 29, 2013, 10:05:21
Наистина, психичните компоненти при Фройд се подреждат и появяват по този начин, но това не е йерархия, а хронология на събитията, или на развитието. Наистина трябва да се доверите.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 29, 2013, 10:20:02
Наистина, психичните компоненти при Фройд се подреждат и появяват по този начин, но това не е йерархия, а хронология на събитията, или на развитието. Наистина трябва да се доверите.

Йерархия е, защото на база То се развива Аз и Свръх-Аз чрез надграждане, а не само защото минава времето... 

Запознат ли сте с вариантите за израстване на хора без никакъв допир до човешка среда (примерно отгледани от животни)? Там времето си лети, а такова надграждане не се случва. Т.е. времето само по себе си не е факторът, определящ появата на То, Аз, Свръх Аз, че да говорим за хронология. И самият Фройд не е написал, че То, Аз, Свръх Аз, се появяват само по силата на това с минаването времето. Описал е йерархична зависимост.Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 30, 2013, 08:56:07
Вие наистина бъркате понятията, но това не е толкова фатално.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 30, 2013, 08:59:41
Вие наистина бъркате понятията

Предоставете проверуеми доказателства за твърдението си.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: t.todorov в Юли 31, 2013, 09:55:05
Мисля, че енциклопедия психология е доста надежден източник. Ако вие сте с идеята да сте над него, това си е изцяло за ваша сметка.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: theshadow в Юли 31, 2013, 01:24:59
Аз мога да си го позволя...


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Февруари 28, 2014, 04:03:20
  :) Мислех да копирам нещо, но после се разубедих.
***
Отново се убедих, че всъщност трябва...
***
http://psychoplex.wordpress.com/lectures/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/ (http://psychoplex.wordpress.com/lectures/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/)

Не разбрах кой знае колко от статията и при условие, че не съм чела Юнг и Ото, само Фройд и то малко... Гледам тук - там някакви холотропни истории, трансперсонални, свръхсъзнание и т.н...... току карти Таро излипсваха.  ;D
Шматки. Буквално шматки.
Слушайте сега:
Когато основните "дъски" в главата ми се закрепиха най - после, съзнанието ми се избистри. От там пък способността ми да разсъждавам ясно, не само, че се възстанови, но и се усилва. Ииии, апропо ;D, такъв заряд за моите си недоразвити способности да творя имам в момента, че просто.... нямам думи да опиша. Но това е друга тема./ето сега чак вече мога да кажа "Няма невъзможни неща  ;D, там, където съм решила да опитам да се развивам/
Исках да ви кажа друго. Когато се създаде доверие между терапевта и пациента, и се даде възможност от страна на терапевта за постоянна писмена комуникация, и ако има време в продължение на няколко месеца лицето да излива себе си в писане, наизскачат всички "блокажи" опа, малко енергийни термини, "подтискания", в следствие на които се появява болестта.
Типичен тъп пример е идиотското ми пубертетско мислене на времето, да не използвам нови научени термини от училище, за да би да каже някой, че съм се надула.  ;D В последствие, трябва да знаете, че мозъкът забравя информация, която не му е нужна. Затова и речника ми си остана сравнително беден на термини, с които да впечатлявам публиката в живота ми... и тук.  ;D
Сега да си поговорим за пророческите сънища и теорията на Юнг, за която четох в блога ти, анонимус. Та... аз поддържам тази теория до някъде. Но изведена от мистиката.
Аз съм имала понякога такива сънища. Това, което вие наричате най - вероятно свръхсъзнание, аз наричам просто..... съзнание, изчистено от "боклуци" - тоест самозаблуждения като тези, които "разчистих" с помощта на Тодоров. Значи, ако имам заблуждения - сънувам/съня е вашето свръхсъзнание/, ако нямам почти липсват сънища. Понякога просто сядам, отпускам се в някаква полумедитация, без да дишам особено, като се поуспокоя развивам в главата си всички възможни варианти за действие и избирам този, който е най - подходящ за всички. И това пак е свръхсъзнание, защото обикновено, когато съм в някакво равновесно положение, гледам така да избера, че никой да не е ощетен, включително аз.
Интересно е да се отбележи, че преди сънувах страшно много, докато сега от шест месеца насам по два три пъти в месеца най - много. :)
Та мисълта ми в крайна сметка е, че Тодоров нито ме е карал да дишам особено/холотропното дишане/, нито ме е хипнотизирал, даже и не сме се виждали, но с правилно насочени съобщения/във форума, не телепатично  ;D/, ми помогна да навляза достатъчно на дълбоко в себе си, за да изкристализират всички по - важни моменти от моя живот, довели до заболяването ми.
Не знам какво има още да се изследва съзнанието и мисленето, но.... да се връщам чак в утробата на майка ми?! За какъв х.... ?! И кой ще ми докаже и как, че съм се върнала точно там, а не "набутала се в самозаблудите си, знаейки, че целта на хипнозата е да се завърна в утробата на майка си мислено".


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Февруари 28, 2014, 09:02:01
http://psychoplex.wordpress.com/2014/02/19/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D1%89%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%82/ (http://psychoplex.wordpress.com/2014/02/19/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D1%89%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%82/)
Е те това мислех да копирам по - рано, но като видях трансперсоналните се позачудих малко....
 ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Февруари 28, 2014, 11:59:41
 :) Мислех да копирам нещо, но после се разубедих.
***
Отново се убедих, че всъщност трябва...
***
http://psychoplex.wordpress.com/lectures/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/ (http://psychoplex.wordpress.com/lectures/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/)

Не разбрах кой знае колко от статията и при условие, че не съм чела Юнг и Ото, само Фройд и то малко... Гледам тук - там някакви холотропни истории, трансперсонални, свръхсъзнание и т.н...... току карти Таро излипсваха.  ;D
Шматки. Буквално шматки.
Слушайте сега:
Когато основните "дъски" в главата ми се закрепиха най - после, съзнанието ми се избистри. От там пък способността ми да разсъждавам ясно, не само, че се възстанови, но и се усилва. Ииии, апропо ;D, такъв заряд за моите си недоразвити способности да творя имам в момента, че просто.... нямам думи да опиша. Но това е друга тема./ето сега чак вече мога да кажа "Няма невъзможни неща  ;D, там, където съм решила да опитам да се развивам/
Исках да ви кажа друго. Когато се създаде доверие между терапевта и пациента, и се даде възможност от страна на терапевта за постоянна писмена комуникация, и ако има време в продължение на няколко месеца лицето да излива себе си в писане, наизскачат всички "блокажи" опа, малко енергийни термини, "подтискания", в следствие на които се появява болестта.
Типичен тъп пример е идиотското ми пубертетско мислене на времето, да не използвам нови научени термини от училище, за да би да каже някой, че съм се надула.  ;D В последствие, трябва да знаете, че мозъкът забравя информация, която не му е нужна. Затова и речника ми си остана сравнително беден на термини, с които да впечатлявам публиката в живота ми... и тук.  ;D
Сега да си поговорим за пророческите сънища и теорията на Юнг, за която четох в блога ти, анонимус. Та... аз поддържам тази теория до някъде. Но изведена от мистиката.
Аз съм имала понякога такива сънища. Това, което вие наричате най - вероятно свръхсъзнание, аз наричам просто..... съзнание, изчистено от "боклуци" - тоест самозаблуждения като тези, които "разчистих" с помощта на Тодоров. Значи, ако имам заблуждения - сънувам/съня е вашето свръхсъзнание/, ако нямам почти липсват сънища. Понякога просто сядам, отпускам се в някаква полумедитация, без да дишам особено, като се поуспокоя развивам в главата си всички възможни варианти за действие и избирам този, който е най - подходящ за всички. И това пак е свръхсъзнание, защото обикновено, когато съм в някакво равновесно положение, гледам така да избера, че никой да не е ощетен, включително аз.
Интересно е да се отбележи, че преди сънувах страшно много, докато сега от шест месеца насам по два три пъти в месеца най - много. :)
Та мисълта ми в крайна сметка е, че Тодоров нито ме е карал да дишам особено/холотропното дишане/, нито ме е хипнотизирал, даже и не сме се виждали, но с правилно насочени съобщения/във форума, не телепатично  ;D/, ми помогна да навляза достатъчно на дълбоко в себе си, за да изкристализират всички по - важни моменти от моя живот, довели до заболяването ми.
Не знам какво има още да се изследва съзнанието и мисленето, но.... да се връщам чак в утробата на майка ми?! За какъв х.... ?! И кой ще ми докаже и как, че съм се върнала точно там, а не "набутала се в самозаблудите си, знаейки, че целта на хипнозата е да се завърна в утробата на майка си мислено".


Това не е статия, ами е лекция. Ние в блога си качваме и лекциите, които ни предават в университета. Сега имаме тази дисциплина - трансперсонална психология.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 12:16:19
Мхм. / ;D/
А в какъв контекст учите за трансперсоналната психология - като утвърден метод или просто като някакъв вид псевдоучение?
И... ако се изучава като утвърден метод? или терапия?, то включва ли се в нея холотропното дишане, хипнозата, а също и... как са с миналите животи в тази трансперсонална психология, преражданията и прочие?
 ;D ;D
Въобще, ако се учи като нещо, което в последствие се прилага в практиката, какво включва?
 :)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Март 01, 2014, 09:49:13
Мхм. / ;D/
А в какъв контекст учите за трансперсоналната психология - като утвърден метод или просто като някакъв вид псевдоучение?
И... ако се изучава като утвърден метод? или терапия?, то включва ли се в нея холотропното дишане, хипнозата, а също и... как са с миналите животи в тази трансперсонална психология, преражданията и прочие?
 ;D ;D
Въобще, ако се учи като нещо, което в последствие се прилага в практиката, какво включва?
 :)

Учи се като утвърден метод и включва всички онези неща като холотропното дишане, хипнозата и връщането в минали животи. Идеята там в основата си е същата като в психоанализата - да се осъзнае и отреагира травматичната ситуация от миналото, от детството. Само методите да се постигне това са различни - при анализата е разговор, а тук е чрез всички онези, привнесени от изтока методи - холотропно дишане, медитация, хипноза и тн... Все още не сме я изучили подробно.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 09:57:56
Аз пък съм чела, че холотропното дишане е вредно.
Тоест... под минали животи не се има нищо друго предвид, освен завръщането в детството, така ли? Какви минали животи, какво чудо в този случай? Или да не би науката официално да признае миналите животи като истина?
 :)
За медитацията, Дъшадоу - потребителят, писал в тази тема, беше казал, че някои от медитациите са вредни. Аз също, от съвсем друго място, от човек, знаещ доста, получих същата информация - че трябва да се внимава с нея, а също и че някои медитации са вредни.
... самият ритуал да останеш на саме със себе си, спокоен, е хубав и полезен. Донякъде бих казала, че помага дори по време на криза, но само ако има кой да ти помогне да си сложиш в ред мислите. Тоест... психотерапевта е водещ в излизането от неприятните състояния, всичко останало е допълнение.
Можеш ли да кажеш в кой университет учиш?


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 10:07:59
 :) Явно не можеш. Аз ако учех в утвърден университет, нямаше да се притеснявам да споделя къде уча и къде се изучава всичко това.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Март 01, 2014, 10:20:38
Аз пък съм чела, че холотропното дишане е вредно.
Тоест... под минали животи не се има нищо друго предвид, освен завръщането в детството, така ли? Какви минали животи, какво чудо в този случай? Или да не би науката официално да признае миналите животи като истина?
 :)
За медитацията, Дъшадоу - потребителят, писал в тази тема, беше казал, че някои от медитациите са вредни. Аз също, от съвсем друго място, от човек, знаещ доста, получих същата информация - че трябва да се внимава с нея, а също и че някои медитации са вредни.
... самият ритуал да останеш на саме със себе си, спокоен, е хубав и полезен. Донякъде бих казала, че помага дори по време на криза, но само ако има кой да ти помогне да си сложиш в ред мислите. Тоест... психотерапевта е водещ в излизането от неприятните състояния, всичко останало е допълнение.
Можеш ли да кажеш в кой университет учиш?

Във ВТУ.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 10:45:20
 :) Ок. Така, ако не друго, поне ще ти имам доверие..... дотолкова, доколкото, че каквото и да кажеш, поне не се криеш, което пък значи, че и нямаш какво да криеш. Евентуално. ;D
И пак да ми разясниш, може ли? За минали животи в хипнозата, холотропното дишане и т.н., всъщност се приемат отделните етапи от сегашния живот, моя, твоя и на всички останали? Не се има предвид завръщането в ренесанса например? :)
Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 01:46:38
В този ред постове, ми хрумна, че е редно да продължа като напиша следното:

 ;D Ромуалдо, къде си, Ромуалдо?! Фантагиро съм, не ме ли позна?! Чуваш ли ме как викам, пишейки?! ;D ;D ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 01:56:24
Изгледайте, за отваряне на очите:

http://www.youtube.com/watch?v=J1YX1JQpOLw (http://www.youtube.com/watch?v=J1YX1JQpOLw)

Има и магесници също.
 ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 02:02:02
Как не си спомняш миналите животи, преражданията, Ромуалдо?! Пфу, не те е срам!
 ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 01, 2014, 02:10:51
Текста четоха: Всички психично болни... и не толкова болни.
В главните роли:Фантагеро - DG
                        Ромуалдо - t.todorov
                        Горската фея - Лотхен
                        Магесници - ТЕСаджии и всякакви други енергийни същества
          


 ;D
https://www.youtube.com/watch?v=rBrzp5vo_FQ (https://www.youtube.com/watch?v=rBrzp5vo_FQ)
 ;)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Март 02, 2014, 01:11:59
:) Ок. Така, ако не друго, поне ще ти имам доверие..... дотолкова, доколкото, че каквото и да кажеш, поне не се криеш, което пък значи, че и нямаш какво да криеш. Евентуално. ;D
И пак да ми разясниш, може ли? За минали животи в хипнозата, холотропното дишане и т.н., всъщност се приемат отделните етапи от сегашния живот, моя, твоя и на всички останали? Не се има предвид завръщането в ренесанса например? :)


Не, под минали животи се има предвид буквално минали животи, поне така ни обясни преподавателката. Виж, това не е толкова важно какво точно ни учат в университета - важното е ти в какво вярваш и какво приемаш за истина.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 01:28:14
:) Ок. Така, ако не друго, поне ще ти имам доверие..... дотолкова, доколкото, че каквото и да кажеш, поне не се криеш, което пък значи, че и нямаш какво да криеш. Евентуално. ;D
И пак да ми разясниш, може ли? За минали животи в хипнозата, холотропното дишане и т.н., всъщност се приемат отделните етапи от сегашния живот, моя, твоя и на всички останали? Не се има предвид завръщането в ренесанса например? :)Не, под минали животи се има предвид буквално минали животи, поне така ни обясни преподавателката. Виж, това не е толкова важно какво точно ни учат в университета - важното е ти в какво вярваш и какво приемаш за истина.

 ;D

Дам, освен моята истина, друго НЕ. Сега остава,  да накарам някой друг да повярва в моята истина и тогава...... айде не продължавам, че пак асоциации хубави ми се явяват в главата. ;D
Сигурно трябва да се чувствам късметлийка, че нямах достатъчно пари за терапия. Че както вярвах на всичко, докато стигнех до Тодоров нямаше да остане неизпробван екзотичен метод. Тогава можеше да се явя тук и като ТЕС терапевт, напълно вярващ си и в метода, и в живота на принцеса.  ;D
Анонимус, извинявам се на ВТУ, както и на преподавателите, които преподават това, но... като чуя вече за минали животи, хипнози и прочие и ми прилошава.
Все си мисля, че ако оставиш някой след криза да вярва в тези неща.... просто все едно не си му провел терапия и след известно време пак при негативни обстоятелства ще има криза.
Честно, ако не бях да сменя светогледа, сега вече да си бях на хапчета неотлъчно. Толкова много дъски затракаха с всичките тия енергии, учения, медитации през годините.  ;D

Моето обяснение за миналите животи е, че много книжки са изчетени и много филми са изгледани.... И в някакъв момент, дали по време на криза, дали под хипноза, се "скалъпва собствена история" в главата. Това не само че съм го чела някъде като обяснение/мисля, че ставаше въпрос за сънищата и халюцинациите, че човек не проектира в главата си нещо, което преди това не е видял като образи, но не помня, за да цитирам точно/, но също и с тези три кризи си доказвам сама за себе си. Аз се опитвах да си направя някакво най - общо обяснение за всичко, което ми се е случило, като ползвах за ориентир разни книжки, говорещи за карма, божествено и т.н.
Няма нищо по - хубаво от логиката и трезвото мислене.Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 02:09:17
 ;D Щях да забравя. Анонимус, да не би да ви преподават и Дънов в университета?!
 ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Март 02, 2014, 10:46:14
;D Щях да забравя. Анонимус, да не би да ви преподават и Дънов в университета?!
 ;D


Не :D. Забелязвам, че обвниняваш хората, които имат такива езотерични вярвания и ги разпростарняват за кризите си, обаче не си съвсем права. Много хора попадат на техните материали из интернет или по друг начин, но не всеки развива криза вследствие на това. По тази логика и аз сега щях да съм в някакъв тотален дистрес заради това, което учим. По тази логика трябва да се спрат и хорър филмите, порното, новините дори... все неща, които могат по симовличен път да напомнят за собствените несъзнавани проблеми и да отключат криза.
Друг пример - човек катастрофира и от тогава развива фобия да кара кола. Да ама много хора са катастрофирали и пак си шофират - проблема не е в самата катастрофа, а за какво е напомнила тя по символичен път шофьора.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 02:03:45
Не всеки развива криза, защото който е с акъла си, просто спира да чете на петото изречение и се захваща с нещо по - практично.Това са най - често хора, които или са израстнали в нормална среда или... са посетили свестен терапевт.
Или,като един терапевт, чете, разбира, но с разликата, че разбира болестното мислене без да го възприема за свое.
Това първо.
Второ, може да видиш колко време поред, отразявах учудването си, как може да съм толкова тъпа./И във форума известно време всеки ден осъзнавах това всеки път като за първи път осъзнала се, докато Лотхен не ми спомена, че се повтарям, може да видиш в баровската тема ;D/ В един момент, незнайно как успях да се видя как изглеждам в очите на Тодоров  ;D и тогава ми светна.... Също така.... гледах детско с дъщеря си, такова, от което се страхува.... хех, стана ми смешно, че и аз въпреки че съм на 30, се страхувам от подобни работи.....  ;D Тогава ми хрумна за първи път, че съм само на шест, въпреки че съм на 30.
***
По принцип, един психиатър, психотерапевт, психолог за мен като незапозната с човешката психика, ще ми бъде някакъв авторитет. Тоест, ако ми заяви, че има задгробен живот, аз ще вярвам. Ако съм по - лудичка, ще се опитам и да левитирам в миналото, в бъдещето... Всъщност, на 15 години може би за първи път четох Хата йога - упражненията, а вярвайте ми, целта беше да изляза от тялото си.  ;D Всеки човек има право да вярва, в каквото си иска, но според мен  не е ЕТИЧНО психиатър да оповестява вярванията си в паранормални неща. Противоречи си, разбираш ли, едновременно вярва, а като отида при него с някакви си мои измишльотини, ще ми предпише бързо хапчета, а може и престой в лудницата.
***
Докато не забременях, не се страхувах от земетресения. Даже ми беше интересно да мога да наблюдавам подобно явление, и всъщност се възхищавах на величието на природата. Дааа, нооо, откакто родих, нещата се преобърнаха на 180 градуса. Това да ти говори нещо?
И от катастрофи не ме беше страх преди. Сега ме е страх.
Да ти говори нещо?
Всичко в този пример с катастрофите е индивидуално.
***
Порното бих го спряла, да, защото според мен са малко жените, които биха изтърпяли подобно нещо, а у мъжете се създава представа, че жената обича да бъде почти малтретирана и унижавана в секса.
 :)
И екшъните бих спряла. Защо хората гледат подобни филми?! Не е ли достатъчно натоварено ежедневието?!

***
Все още ми е трудно с малко думи да мога да казвам много неща, съжалявам. :)
***
Друго, което исках да споделя е, че специално в моя случай, явно съм видяла, че родителите ми са си противоречали в думите и вярванията си... И заради това не съм била нито твърдо вярваща, нито отричаща... лутала съм се ту в едната, ту в другата посока... Специално за вярата, силно ме вълнуваше дали има или няма бог. Исках да знам. Затова всъщност буквално, като се върна назад, съм изследвала мисленето по един или друг начин и на Шахънска, и на Хпджон, Дънов, Судзуки и т.н, и на Тодоров. Аз съм проверила мисленето на тези хора, как влияе върху личността, върху болната ми личност от БАР. Еми, Тодоров, и нищо друго, съжалявам. Може да звучи крайно, но... Да не съм голям оптимист, но все пак си мисля, че с терапия, проведена по начина, по който си я измайсторих аз, с чудесните включвания  много, много на място от страна на Тодоров, БАР е контролируемо до живот и без хапчета. Така ми се струва. Нали все пак е минало прекалено малко време, за да мога да кажа със сигурност.
Тодоров, в "Портала" беше казал следното/не мога да цитирам точно/: "Нямам нищо против това да се вярва в бог, но защо някой /в случая Дънов/ ще ми казва точно как да разбирам, какво да правя и т.н., не може ли сам да стигна до истината, макар въпреки всичко примерно да отговаря на тази, споделена от Дънов."/Нещо такова беше, мисля/
Тоест..... когато чета примерно Дънов как да възприемам живота, тези мисли не са мои, това са натрапени мисли. Дори до натрапливости може да се стигне, ако не се разберат правилно.
Когато на база опита си, стигна до същите изводи, това вече е моят ОПИТ. И става моя светоглед, и така всъщност, когато чрез опита си човек възприеме нещо като истина, няма да си противоречи./Или ще е в малка степен/
***
Повечето вярващи, да не казвам и в тоя форум, вярват, както и в каквото им е изгодно, тоест примерно аз вярвам и следвам казаното "искай и ще ти бъде дадено", но си правя оглушки за "ако имаш две ризи, дай едната на ближния си"....
 Та тези, последните, няма как да развият психично разстройство. Все ще намерят начин да оправдаят действията си.

***
Най - тъпото е, че в тези книги пише да не се ОПРАВДАВАШ! Което е абсурд. Наблюдавайки обкръжението си, всеки точно това прави, оправдава се. А аз, като едно патенце, чаках и разчитах, че хората са трезвомислещи, а също и че когато разсъждават, разсъждават като мен - да има за всички, абсолютно за всички справедливост и равнопоставеност. Така, че... аз бих написала:Оправдавайте се, колкото можете и както можете. Манипулирайте - колкото можете и както можете. Много малко са хората, които ще се погрижат за вашето щастие.
 ;D
 


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 04:43:59
И си отваряйте очите каква половинка ще си изберете в живота.. ;D


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 05:29:50
та.... да продължа с противоречията... от по - предния пост:
Елена беше писала в книгата си:Обичайте хората, открийте божественото у тях, защото от омразата няма смисъл просто.  Ок, обаче на друго място пише - избягвайте конфликтни личности, или не съм сигурна дали не беше:заобиколете се от позитивни хора.... което индиректно изключва негативните.
Еми аз имам цяла къща, пълна с конфликтни агресивни същества.
Ето това е противоречие, как да обичам подобни същества?! Като ако се дистанцирам от тях, все едно не ги обичам? Възможно най - далече от тях и най - резервирано. На мене някой като не ми е пред очите и още повече като не ми пречи в живота, колкото и да ми е навредил на времето, не губя време всекидневно да се "яда" за това, което ми е причинил, в мислите си. Но условието е - да го няма, и да спре да ми пречи.
 :)
Анонимус, Тодоров изпълни 100% условието, терапевтът да е "бяло платно", което е много тъжно за мен.   :) Имаше точно определени негови постове, които не са много на брой, но са ключови за позитивната ми вътрешна промяна.

Чудесен човек. Дано да има повече такива терапевти занапред.
 :)
а... който терапевтира с цитати от библия, Дънов и т.н., всъщност понаприличва на секта. Съжалявам, такова е моето мнение.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 05:36:48
И друго съм забелязала, някои от тези личности, терапевтиращи с подобни цитати от книги...... Могат да изпляскат и 3 страници без да кажат нещо, което да е от полза за подобряването на състоянието. Сякаш като да си провеждат терапия все още, така, както аз мога да напиша и 10 страници, в които текста да има някакво значение за мен, но за всички останали да е или неразбираем или без практична полза. Не ми се визира чии постове съм чела, но вярвайте ми, има ги, мога и да ги копна и пратя на лични ако искате.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Мая в Март 02, 2014, 07:54:40
Абе Fantaghiro, какво я третираш тази Елена като някакъв фактор?! Някаква си жена имала ПР ли друго ли незнам. Според нея преодоляла го и толкова. Това че била написала книга,  голяма работа.

Аз ако взема да напиша книга как съм преодоляла заекването си … или … как се справям с гръбначни травми, ще стана ли по значима от сега без да съм написала книга?!
И миналото лято я повтаряше много често и сега пак тази Шахънска. Аз пък изобщо не бих и прочела книгата. Ще се насоча към литература с по голям отзвук, отколкото да чета попреписани наивности от тук от там. Пазара е заринат с книги като нейната.

Иначе за религиите и духовните работи, ….нека си вярват хората в каквото си искат пък било то и психиатри. Все пак не живеем по времето на комунизма когато  са изключвали от училище ако засекат ученик в църква, ...или  ако родителите са против властта съответно  врагове на народа, бъдещето и пътищата на детето са ограничени и, а родителите съответно наказани ...и др.  
Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 02, 2014, 09:06:38
В този случай не излиза ли, че един лекар - примерно акушер, не трябва да бъде съден за лекарска грешка, просто, защото не живеем в комунизма и всичко е разрешено един вид?
Хубаво е да се уточни в страната чрез закон кое е психотерапия и кое не.  :) Така си мисля аз, на база опита ми. Вече.
***


Елена... има доста книги, които приличат на нейната. Но... аз останах с погрешното впечатление, че там ще намеря своя ключ за излекуване. Ако нещо съм намерила полезно, то всъщност се съдържа в два три нейни поста тук. И упражненията. Принципно, тя го отнесе малко с моето непривично държание напоследък, но в крайна сметка, сега правя разграничение - тя е тук в ролята на излекувала се, не на психолог. И не мисля, че носи някаква кой знае каква вина и отговорност. Сега като се замисля, абе, общите съвети тук във форума, са общовалидни за всяко психично заболяване, сън, храна, вода, музика, хубави хора. Аз добавям психотерапевт на ниво, а ако е и симпатяга, става идеално.  ;D


 


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 03, 2014, 10:07:19
/Честит празник!/

Мая, всъщност, основното, заради което подхванах тази тема е, че пуснах линк към  статия на анонимус - за ТЕС по - рано, тъй като това, което пишеше там съвпадаше с моето мнение.
Обичам да помагам по какъвто и да е начин на някой да успее в живота, било с идеи ако щеш и с мятане на линк към нещо, в което участва...
Блога ми хареса, но до частта, в която се споменаха миналите животи. ;D И счетох за нужно да подчертая това.
Не искам някой да успява за сметка на това да обърка някой друг обаче.
 :)


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: anonymous в Март 03, 2014, 02:27:20
/Честит празник!/

Мая, всъщност, основното, заради което подхванах тази тема е, че пуснах линк към  статия на анонимус - за ТЕС по - рано, тъй като това, което пишеше там съвпадаше с моето мнение.
Обичам да помагам по какъвто и да е начин на някой да успее в живота, било с идеи ако щеш и с мятане на линк към нещо, в което участва...
Блога ми хареса, но до частта, в която се споменаха миналите животи. ;D И счетох за нужно да подчертая това.
Не искам някой да успява за сметка на това да обърка някой друг обаче.
 :)


Статията антиТЕС не е моя, а е на моя колега, държа да подчертая това. Ние двамата работим по блога и на искам да си приписвам негови заслуги.

Това за миналите животи не е наше лично мнение - това са директно copy paste от лекциите. То и затова е в графа Lectures.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 03, 2014, 06:55:11
Статията антиТЕС не е моя, а е на моя колега, държа да подчертая това. Ние двамата работим по блога и на искам да си приписвам негови заслуги.

Това за миналите животи не е наше лично мнение - това са директно copy paste от лекциите. То и затова е в графа Lectures.
Няма значение, че не е твоя статията за ТЕС, хареса ми.  ;D

Моят личен опит, произхождащ от три нервни кризи е, че няма една мисъл от миналото, един знак или каквото и да е, което преди това да не съм чула или видяла някъде - в книга, чуто от познат, или по тв. Тоест... ама, нищо, нищо мистично, освен огромния страх нямаше и увеличения поток от мисли, като се връщам назад и мисля затова.

Така че... миналите животи са фантазия... 99%. Оставям 1% ей така, защото нищо не е доказано на 100% научно.
Може да продължим да си вярваме и в миналото и в преражданията..... за успокоение.


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: lotxen в Март 04, 2014, 11:19:57
  МДА,пиша за да знаете,че съм го прочела!


Титла: Re:Севинч Балъкчъ
Публикувано от: Шашмагюл в Март 23, 2014, 03:27:30
Ох, енергийни, енергийни, вие сте като фееричен кристален октопод, къде и да се цвъкне човек, все ще се цвъкне насреща някое същество/пипало като вас.  ;D
Хич да не е, когато човек си е поговорил достатъчно дълго с Тодоров, дори е приятно да се говори с енергийните ви събратя.  ;D
Току попропуснеш отклоненията с енергиите, обяснявайки ги с най - логични и земни неща, които самият Тодоров би разбрал, а най - вероятно би и се съгласил, та.... Енергийни, шашмагюлести същества, цялата страна ли сте превзели почти?!
 ;D
Накратко споделено, къде и да се дена, все ми се изпречва някой като вас.
 ;D
Хах, ама аз, не ви се давам вече лесно.
Дет се вика, за кой ли път, едно голямо Благодаря! Той си знае за кой е това благодаря.
 :)


SimplePortal 2.1.1