evropea.com - форум за паническо разстройство

Полезни статии => Статии => Темата е започната от: в Май 12, 2009, 03:53:19Титла: Задух. Защо по време на паническа атака няма да се задушите
Публикувано от: в Май 12, 2009, 03:53:19
Задух
Описание на задух
При силно физическо натоварване всeки от нас изпитва недостиг на въздух.  Той се проявява по-лесно при нетренирани  хора, хора  с наднормено тегло и при по-възрастни лица. В този случай не говорим за заболяване.
Задухът обаче е често признак на болест, особено когато е силен и не е свързан с физическо натоварване.
Причини за задух
Задух се дължи на увеличено съдържание на въглероден двуокис и намалено насищане в кръвта с кислород. Недостиг на въздух може да се почувства при незначителни физическо усилие. В този случай той може да се дължи на заболяване на сърцето или да е резултат на намалена дихателната повърхност на белите дробове, поради заболяването им. Задухът може да бъде и постоянен и да се усилва при движение. Това се среща при сърдечна недостатъчност, при хронични заболявания на белите дробове (бронхопневмония,пневмония, плеврит, хроничен бронхит, белодробен емфизем, пневмосклероза и др.).
Кога се появява задух?
Недостиг на въздух може да се явява внезапно през  различни периоди от време и  да има характер на пристъп. Пристъпният задух нерядко се появява през нощта по време на сън. Страдащият изпитва  силен недостиг от въздух  и  застава до отворения прозорец, но не винаги получава облекчение от това. Пристъпният задух е  типичен за бронхиалната астма, но се среща и при сърдечна астма, настъпваща у по-възрастни хора, които страдат от високо кръвно налягане и имат възрастови изменения в сърдечния мускул.
 Задухът може да бъде изразен основно във фазата на вдишването - при чуждо тяло в дихателните пътища, дифтерия на ларинкса. В други случаи е затруднено главно издишването - при бронхиална астма, белодробен емфизем. Задух може да има и при болни с изразени анемии, както и при дихателна невроза.Една голяма част от хората, страдащи от задух, са пушачи. Затова най-голям дял от мерките за борба със задуха заемат тези срещу тютюнопушенето.
Задух и паническо разстройство
„Ще спра да дишам и ще се задуша”.Това са познати мисли на хората, които получават панически атаки. Успокояващата вест за тях е,че няма случай в практиката досега някой да се е задушил по време на паническа  атака. Страдащите от паническо разстройство често не могат да дишат добре по време на криза и от там идват тези страховити мисли.
Това усещане произлиза от факта, че в кръвния ви поток съотношението между кислорода и карбон диоксида /въглероден двуокис/ не в правилна пропорция. Тази пропорция е причината много хора да придобиват чувството на световъртеж, олекване, замайване, неустойчивост.Затова, бъдете спокойни  - невъзможно е да се задушите по време на паническата реакция. Когато паническите атаки започнат да отслабват, с тях ще изчезне  и това неприятно усещане, което няма органичен характер.Титла: Re:Задух. Защо по време на паническа атака няма да се задушите
Публикувано от: angel в Януари 05, 2010, 05:59:10
Здравейте!

Статията е много полезна. Аз почти всяка сутрин изпадам в същата ситуация на задушаване и имам чувството че всичко около мен се върти, започвам често да се прозявам, очите ми се зачервяват и ми се иска да се махна за да глътна чист въздух.

Поздрави


SimplePortal 2.1.1