evropea.com - форум за паническо разстройство

Полезни статии => Статии => Темата е започната от: в Май 12, 2009, 03:48:41Титла: Биполярно разстрйство
Публикувано от: в Май 12, 2009, 03:48:41
Биполярното разстройство е сериозно заболяване.Някои от страдащите развиват и паническо разстройство.Това заболяване прави хората да възприемат нормални идеи като нещо изключително. Състоянието е известно още като маниакална депресия.
Хората, изпитващи това страдание, живеят с постоянни клатушкания в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно усещане за света и живота.
Това състояние често бива бъркано с другите форми на депресия.
Какво трябва да знаем за това заболяване? Това състояние придружава страдащият през целия му живот. Съвременната медицина обаче предлага различни форми на лечение и овладяване и контролиране. То може да се овладее до ниво, при което не се наблюдават такива резки промени в емоционалната нагласа и страдащият е балансиран и устойчив на  различните отключващи механизми.

Видове емоционални състояния при биполярното разстройство
Съществуват 4 типа емоционални състояния, които хората с биполярно разстройство, могат да изпитват:

1.   Депресия . Депресията е състоянието, при което хората, с биполярно разстройство, се чувстват  много тъжни, подтиснати и обезверени. Понякога това може да продължи дълго време. Възможно е, те да отказват дори да               стават от леглото. Те не желаят да вършат нищо, защото това не им носи радост
2.   Мания. Манията е другата страна на биполярното разстройство. Тя стартира с усещане за приповдигнато        настроение. Но може това състояние да бъде придружено с усещания за раздразнителност, агресивност и        гняв.Хората, които са в в период на мания, могат да вършат доста рискови неща.
3.         Хипомания. Това състояние е малко " по-меко" от маниакалната фаза. Те усещат себе си като всемогъщи хора, които могат да вършат доста неща наведнъж. Това състояние може  бързо да премине към мания или депресия.
Хипоманията  е различна от манията, тя не засяга обичайната дейност и отношение с хората по начин, по                      който го прави манията. Хипоманията понякога минава незабележимо и остава невидима за околните.
4.         Смесено настроение. Това състояние се наблюдава, когато в един ден имаме на лице различни настроения - и манията и депресията се сменят в рамките  на няколко часа.SimplePortal 2.1.1