evropea.com - форум за паническо разстройство

Полезни статии => Статии => Темата е започната от: в Май 12, 2009, 12:19:55Титла: Фибромиалгия
Публикувано от: в Май 12, 2009, 12:19:55
-Паническата атака може да бъде симптом на фибромиалгия

Много малко хора предполагат, че в основата на паническото разстройство може да стои друго заболяване. Паническите атаки, които често се определят като появили се от нищото, всъщност може да са  в резултат на фибромиалгията.
Вие се чувствате наранен от всичко, което ви заобикаля.  Изтормозен и уморен, направили сте какви ли не тестове, но вашият лекар не може да открие причината за заболяването ви. Ако всичко това вие е познато, може би страдате от фибромиалгия. Фибромиалгията  е хронична болест, характеризираща се с болки в мускулите. Има точно определени места по тялото, които при натискане  са болезнени.  Фибромиалгията е по-широко разпространена при жените, отколко  при мъжете. В миналото фибромиалгията е била известна под името фиброза,  синдром на хроничната мускулна болка  или психогенен ревматизъм. Интензивността на болката е  различна и вероятно тя няма да изчезне напълно никога. Важното е да се знае, че фибромиалгията не е прогресираща. Правилното и диагностициране и лечение може да намали интензитета й и да осигури едно добро качество на живота.
Какво причинява фибромиалгията? Вероятно мозъка получава двойно повече от необходивомите му химически вещества, отговорни за сензитивността на организма и той "вижда" и "чува" двойно по-силно, от необходимото, ако може да се изразим образно по този начин.
Но това си има и добрите страни, защото тези хора, които са засегнати от фибромиалгията са два пъти по-чувствителни от другите.Те могат много по-лесно да откриват сигнали в заобикалящата среда, отколкото "нормалните" хора. Сред тях може да откриете прекрасни анализатори и прогностици, тук именно се намират и хората с така нареченето "шесто чувство".Прецизното лечение на фибромиалгията е важно, за да се спре възможността, тя да прерасне в паническо разстройство. Лечението се осъществява с подходящи антидепресанти и бензодиазепини, както и лекарства, намаляващи болката в мускулите и ставите.Общо тонизиращите лекарства, пък подпомагат организма да премахва усещането на постоянна умора.
Ето и някои от симптомите, които съпътстват болестта, наречена фибромиалгия:

Световъртеж, виене на свят

Прескачане на сърцето

Шум в ушите

Замаяност

Непоносимост към алкохол

Непоносимост към шум

Непоносимост към определени миризми

Непоносимост към ярката светлина

Чувствителност към лекарства

Трудности при шофиране през нощта

Плитко дишане

Болки в мускулите и ставите

Чувство на подуване при екстремни ситуации

Проблеми със съня

Лесно сепване и събуждане от сън

Чувствителност към химически вещества

Често смяна на диоптрите на очилата

Загуба на либидо

Сухо око или уста

Чувствителност към промени на времето

Сухо и болезнено гърло

Скърцане със зъби

Тревожност и  пристъпи на страх


SimplePortal 2.1.1